Colapsul Thomas Cook va genera un ''tsunami'' pentru Grecia

Falimentul touroperatorului britanic Thomas Cook, care a lăsat zeci de mii de turişti blocaţi în regiunea Mării Mediterane, va avea un impact pe termen lung asupra sectorului turistic din Grecia, au declarat pentru DPA o serie de oficiali greci, conform Agerpres.

Share

Catinca Giosanu 0 comentarii

Actualizat: 23.09.2019 - 12:56

Aproximativ 50.000 de turişti, în principal turişti britanici, au rămas blocaţi în Grecia, în principal pe insule, a declarat ministrul elen al Turismului, Charis Theocharis pentru postul de televiziune Skai, adăugând că în prezent sunt luate măsuri împreună cu autorităţile britanice pentru a-i repatria pe turişti. "Vom avea 22.000 de clienţi ai Thomas Cook care vor pleca în zilele următoare", a spus Theocharis.

Aproape jumătate din turiştii Thomas Cook sunt blocaţi în Creta, cea mai mare şi mai sudică insulă din Grecia. Proprietarii de hoteluri au fost instruiţi să-i sfătuiască pe clienţi să nu se grăbească spre aeroporturi, a informat Skai.

Însă hotelierii greci sunt îngrijoraţi când vine vorba de plăţile datorate de Thomas Cook.

"Vor fi consecinţe", a spus Charis Theocharis, adăugând că Ministerul Turismului din Grecia lucrează la un plan pentru compensarea pierderilor financiare.

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunţat luni intrarea în faliment după ce a eşuat în cursul weekendului să găsească fondurile necesare pentru supravieţuire şi va intra în "lichidare imediată".

"Este un cutremur de magnitudinea 7 grade iar tsunami-ul abia urmează", a declarat preşedintele agenţiilor de turism din insula Creta, Michalis Vlatakis. Potrivit acestuia, Thomas Cook avea contracte cu aproximativ 70% din toate hotelurile din insula Creta iar numai în acest an touroperatorul britanic a adus 400.000 de turişti în Creta, dintre care 20.000 sunt în continuare pe insulă.

La rândul său, preşedintele Federaţiei hotelierilor din Grecia, Grigoris Tassios, a spus că falimentul Thomas Cook va da o lovitură serioasă hotelierilor, în condiţiile în care multe pachete de vacanţe nu au fost plătite în avans. "Situaţia este dificilă. Nu afectează numai turişti britanici dar şi de alte naţionalităţi", a spus Grigoris Tassios.

Potrivit acestuia, multe hoteluri se aşteaptă să înregistreze pierderi de pe urma pachetelor de vacanţă din ultimele două luni, ceea ce înseamnă "multe milioane de euro". "Până în data de 15 octombrie aveam un grad mare de ocupare, astfel că vom suferi pierderi şi de pe acest segment", a apreciat Tassios.

Grecia este puternic dependentă de turism, sector care generează 23% din Produsul Intern Brut al Greciei. Anul trecut, Grecia a înregistrat un număr record de 33 milioane de turişti.

Comentarii