4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăInternaționalCofondatorul GATEWATCHER Philippe Gillet în instanță, acuzat de reglări de cont ,,fără...

Cofondatorul GATEWATCHER Philippe Gillet în instanță, acuzat de reglări de cont ,,fără limită”

Deși instanțele franceze au un număr restant de cauze din cauza pandemiei Covid-19, parchetul din Nanterre a stabilit data de 15 octombrie pentru o audiere pe care lumea franceză a securității cibernetice o va urmări cu interes.
 
Gillet, un specialist recunoscut în pirateria computerizată, a devenit proeminent în 2015 ca director tehnic al startup-ului Gatewatcher. Aclamată de mass-media de afaceri, compania s-a trezit rapid în competiție cu Thales și Airbus pe segmentul strategic al senzorilor, de detectare din rețele. Compania a câștigat 10 milioane de euro anul trecut, are 50 de angajați, și încasează venituri de 20 de milioane de euro anul acesta.

 

FOTO Philippe Gillet. Gatewatcher este prima platformă pentru detectarea încălcărilor și amenințărilor persistente avansate (APT).

Această creștere se datorează dezvoltării de către Gillet și a personalului său a unui sistem de detectare anti-piraterie, precum și agenției franceze de calculatoare ANSSI (Agenția Națională a Securității Sistemelor de Informații), care acordă firmei o acreditare specială pentru instalarea de senzori de inspectare strategică a computerelor organizațiilor. Thales este singura altă companie din Franța acreditată în mod similar și, de la adoptarea legii creditelor militare în 2013, aproximativ 250 de operatori francezi de o importanță vitală trebuie să aibă inspectate sistemele informatice de către o companie acreditată ANSSI. Potrivit surselor intelligenceonline.com, Gatewatcher desfășoară această activitate pentru ministerele guvernamentale și serviciul de informații interne, DGSI (Direction Générale de la Sécurité Intérieure).
 
„Violență gravă” și „piratare a conturilor de socializare”
 
 
Gillet, care dorește foarte mult să protejeze poziția companiei în lumea apărării cibernetice, a fost implicat într-o bătălie cu fostul său partener Franck Berezay din 2013. În 2008, cei doi bărbați, care erau vecini în regiunea Paris, au lansat firma de calculatoare Virtuali, Gillet furnizând expertiza IT și Berezay abilitățile de vânzări. Partenerii au făcut o încercare pentru firma specializată în virtualizarea și securitatea spațiului de lucru, Gillet și echipa sa dezvoltând programul software Varmor, un strămoș îndepărtat al instrumentelor de pe piețele Gatewatcher de astăzi.
 

FOTO: FRANCK BEREZAY, cont Twitter

Cu toate acestea, cei doi parteneri au avut o ceartă gravă în 2013. În acel moment, cei doi au început să se acționeze în justiție și să se contrazică reciproc pentru concurență neloială, calomnie, fraudă și utilizare abuzivă a activelor companiei, depunând peste zece plângeri penale, civile sau de afaceri. Autoritatea franceză de achiziții militare, DGA (Direction Générale de l’Armement) a fost chiar trasă în dispută, Gillet refuzând la un moment dat să producă anumite documente financiare pe motiv că acestea „conțineau informații clasificate”.
 
Cu toate acestea, ministerul francez al apărării a contestat într-un document oficial că firma lui Gillet „nu avea autorizație pentru a genera sau stoca informații clasificate”. Ulterior, Berezay a depus plângeri împotriva lui Gillet pentru „furt de identitate” și „intrare frauduloasă într-un sistem de date”. Berezay, convins că Gillet și-a folosit cunoștințele de piraterie pe computer pentru a accesa și manipula conturile sale din rețelele sociale, a făcut capturi de ecran pentru a solicita o ordonanță împotriva lui Gillet. Când a fost contactat de Intelligence Online, Gillet nu a răspuns.
 
Berezay, atacat în 2018
 
Bătălia comercială de șase ani ar fi putut rămâne anecdotică dacă nu ar fi avut loc evenimentele din 23 ianuarie 2018, când, în timp ce se întorcea acasă, Berezay a fost atacat de doi bărbați cu bare de fier. În ciuda rănirii gâtului și a genunchiului răsucit, Berezay a reușit să-și urmărească atacatorii care au fost arestați de poliție.
 
O anchetă a poliției a găsit dovezi care sugerează că bărbații, frați, fuseseră angajați de un informatician numit Sébastien Abt care se oferise să plătească 7.000 de euro oricui ar fi „rupt genunchii [lui Berezay]”. Se pare că un atacator angajat anterior a luat jumătate din bani, dar nu a comis atacul. Dovezile pregătirilor pentru atac, inclusiv vizitele anterioare la fața locului și întâlnirile cu Abt lângă gara Montparnasse din Paris, unde bărbații au primit un plic plin de numerar, au dus la condamnarea lor anul trecut. Principalul atacator, care a pledat vinovat, a fost arestat preventiv în așteptarea sentinței. De atunci, el a susținut că Gillet a ordonat atacul. Interceptările prin apeluri telefonice și munca detectivilor de poliție au indicat că Gillet era singura legătură dintre Abt și Berezay. Deși atât Gillet, cât și Abt au negat orice implicare în atac, magistratul a considerat că există suficiente dovezi pentru a deschide un caz și, în aprilie 2019, a fost trimis în instanță.
 
Atât Gillet, cât și Abt spun că sunt nevinovați și susțin că Berezay a organizat să se atace singur
 
Cazul nu i-a împiedicat pe Gillet și Abt să continue să lucreze la unele contracte sensibile. În octombrie 2018, Abt a obținut ridicarea unui ordin legal de supraveghere împotriva sa, astfel încât să poată călători în Australia pentru o misiune sensibilă de securitate informatică pe submarinele nucleare ale Grupului Naval din țară.
În ordinul de trimitere către instanța de judecată, magistratul de examinare, Isabelle Vanrell afirmă că ancheta arată „lipsa de limite a domnului Gillet” în disputa cu fostul său partener. Ea afirmă, de asemenea, că Gillet și-a folosit abilitățile de computer pentru a-și destabiliza fostul partener, „inclusiv prin piratarea rețelelor sale sociale și crearea de conturi false”, afirmații care cu greu vor liniști zecile de companii strategice pentru care Gillet este responsabilă de securitatea computerului.
 
Între timp, Gatewatcher se distanțează de acest subiect. Președintele companiei, Jacques de la Rivière, a răspuns pentru Intelligence Online că, Gatewatcher „nu este preocupată de niciunul dintre elementele” cazului, căci Abt „nu a funcționat niciodată direct sau indirect pentru Gatewatcher”.
 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă