Lupta dintre Sebastian Ghiţă şi Sorin Ovidiu Vîntu pentru controlul postului Realitatea TV a ajuns pe masa procurorilor. Ghiţă a depus ieri la Parchet o plângere penală în care reclama faptul că ar fi fost ameninţat de Vîntu.
Un nou episod din lupta pentru controlul Realitatea TV va avea loc astăzi, când este programată şedinţa Consiliului de Administraţie. Sebastian Ghiţă, care este preşedintele Asesoft, ne-a precizat însă că înţelegerea pe care a încheiat-o cu firma Blue Link Comunicazioni – deţinătoarea licenţei Realitatea Media – nu poate fi întreruptă unilateral, aşa cum vrea SOV.
Contractul încheiat de Ghiţă şi SOV prevede că Asesoft va asigura timp de cinci ani managementul postului de televiziune, va plătit salariile angajaţilor şi va investi mai multe zeci de milioane de euro. După numai patru luni, lucrurile au degenerat, ajungându-se, zilele trecute, la intimidări, ameninţări cu moartea şi cu bodyguarzi. De altfel, Vîntu s-a grăbit să anunţe duminică pe portalul „paginademedia.ro” că „Sebastian Ghiţă nu mai este managerul postului Realitatea TV”. Acesta din urmă ne-a precizat însă că acest contract nu poate fi rupt de o singură parte. „Juridic, domnul Vîntu nu poate veni să declare că de azi, de la ora 9, a reziliat contractul de management pe care îl are cu mine. Pentru asta, poate apela la o instanţă. Eu rămân managerul Realitatea Media pentru următorii cinci ani.”
Pagubă de 20 milioane euro
Sebastian Ghiţă nu pare că şi-ar dori să negocieze termenii unei despărţiri de Realitatea TV. „Despăgubirea pe care trebuie să o primesc pentru rezilierea contractului este de 20 milioane de euro. Eu însă pot să refuz aceşti bani sau să consider suma prea mică. Doar o instanţă poate decide încetarea acestui angajament”, ne-a declarat patronul Asesoft.
Lupta pentru preluarea postului este una pe viaţă şi pe moarte şi se desfăşoară cu mijloacele unor recuperatori profesionişti. Într-un comunicat făcut public duminică seară, Asesoft preciza: „Domnul Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au decis să utilizeze metode profund imorale şi total în afara legii, precum şantajul şi ameninţarea”.
Ghiţă a nuanţat, ieri declaraţia, explicând că a fost vorba de o discuţie mai aprinsă care a plecat de la o dispută financiar-economică. În presă şi pe mai multe bloguri au apărut însă informa¬ţiile că omul numit de către SOV în CA al Realitatea TV este Ion Ilie, cunoscut sub porecla de „Nelu Legiune”. Numele acestuia a apărut în 2000 într-o discuţie audio înregistrată referitoare la o presupusă tentativă de asasinare a fostului director al SIE, Cătălin Harnagea.
„Nu mă întrebaţi ce a vrut să zică poetul”
Întrebat de RL dacă nu a fost vorba şi de o luptă legată de influenţarea într-o anumită direcţie a politicii editoriale a postului, Ghiţă a spus enigmatic: „Nu mă întrebaţi pe mine ce a vrut să spună poetul. Decizia editorială este a jurnaliştilor şi aşa va rămâne. Nimeni nu va obţine controlul editorial”. O declaraţie mai degrabă diplomatică, dacă ţinem cont că în comunicatul Asesoft se menţionează că „Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au insistat să schimbăm condiţiile contractului de management şi să semnăm un act adiţional care să le permită exercitarea de ingerinţe în activitatea editorială.”
Că există totuşi o miză editorială o dovedeşte şi decizia Consiliului de Administraţie convocat săptămâna trecută. Atunci, directorul editorial, Cătălin Popa, şi redactorul-şef al Departamentului Ştiri, Mădălina Dulamă, au fost destituiţi, se pare la presiunea lui SOV, care a dorit să îi arate lui Ghiţă că are încă o influenţă mare în CA al Realitatea TV.
Războiul nu e cu Vîntu
Ghiţă a insistat, ieri, că litigiul nu poate fi soluţionat decât pe baza contractului de management şi a încercat să estompeze disputa dintre el şi SOV. „Cred că perso¬nalizaţi prea mult vorbind doar de SOV şi Ghiţă. Contractul pe care l-am semnat a fost cu Blue Link Comunicazioni,, în care numele lui SOV nu se regă¬seşte. Singurul nume pe care l-am găsit în această firmă este al lui Vitalie Dobândă.” Totuşi, acesta are doar 9% din acţiunile firmei care deţine licenţa Realitatea TV. Restul procentelor sunt împărţite în mod egal între cei doi copii ai lui SOV – Ioana şi Ionuţ, cu 45% fiecare.
De la aplauze la ameninţări cu moartea
Înţelegerea privind transferul managementului Realitatea TV de la SOV către compania Asesoft a fost semnată la sfârşitul lunii octombrie. Afacerea părea că va mulţumi pe toată lumea. SOV a găsit o companie dispusă să investească o sumă importantă de bani într-un moment în care televiziunea avea probleme financiare.
Preşedintele Asesoft s-a angajat să investească 75 milioane de euro, timp de cinci ani, în care profitul urma să fie împărţit 80% Asesoft, 20% Blue Link Comunicazioni. Un prim moment mai delicat a apărut la mijlocul lunii februarie, atunci când emisiunea „Ora de foc” a fost scoasă din grilă. Atunci s-a speculat faptul că decizia ar fi fost luată de Sebastian Ghiţă, nemulţumit că cei doi erau mult prea apropiaţi de SOV. Lucrurile au degenerat cu adevărat în 27 martie, atunci când bodyguarzii celor doi au intrat în conflict în faţa sediului televi¬ziunii. Spiritele s-au calmat o dată cu intervenţia poliţiei. Vîntu şi Ghiţă au încercat să minimalizeze incidentul spunând că a fost vorba de o simplă discuţie de afaceri.
„Eşti demis!” „Ba nu!”
Pe 1 aprilie, conflictul dintre cei doi nu a mai putut fi ascuns. Pe site-ul realitatea.net a apărut un comunicat prin care Consiliul de Administraţie îi reproşa lui Sebastian Ghiţă întârzierea plăţilor către furnizori şi amestecul în politica postului. A doua zi, Ghiţă s-a arătat stupefiat, pentru ca următoarea zi membri CA ai Asesoft – companie care a preluat Realitatea TV – să anunţe că au primit ameninţări cu moartea din partea lui SOV şi a oamenilor săi. Aceştia din urmă ar fi făcut presiuni pentru schimbarea contractului de management astfel încât Vîntu să aibă posibilitatea de a dicta politica editorială a postului. Ghiţă a precizat că a primit personal ameninţări cu moartea şi l-a acuzat pe Vîntu că ar coordona un grup mafiot.
Averi pe hârtie: Vîntu, peste Ghiţă
Sebastian Ghiţă apare în „Top 300 Capital” cu o avere estimată la 100-125 milioane de euro, fiind plasat pe locul 50. Principala afacere a lui Ghiţă o reprezintă consorţiul Asesoft, cel mai important distribuitor de produse IT din România şi care a avut o cifră de afaceri de peste 60 milioane de euro. Despre Ghiţă se spune că este un apropiat al liderului PSD Victor Ponta, dar şi că a sponsorizat PDL în campania din 2009.
Sorin Ovidiu Vîntu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din România, de numele său legându-se scandalul FNI. Vîntu ar avea o avere de un miliard de euro, fiind al şaselea cel mai bogat om al ţării. Vîntu nu a putut fi contactat ieri pentru un punct de vedere.
Simona Frolu, purtătorul de cuvânt al Parchetului General, ne-a declarat că Sebastian Ghiţă a depus ieri o plângere penală împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru infracţiunea de ameninţare.