19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalCIA, acționată în instanță de Elveția

CIA, acționată în instanță de Elveția

Compania Crypto a fost folosită zeci de ani drept paravan de serviciile secrete americane și germane pentru a spiona diferite comunicaţii guvernamentale secrete.

Plângerea, anunţată duminică biroul procurorului general al Elveţiei, a fost îndreptată împotriva unor persoane necunoscute pentru încălcarea legii referitoare la controlul exporturilor, a mai scris Reuters, potrivit News.ro. Iar cazul a pornit de la informații recente privind ”Operaţiunea Rubicon”, desfășurată timp de zeci de ani de către CIA şi serviciile germane de spionaj BND, care au citit în secret mesajele secrete al altor naţiuni codate cu tehnologie vândută de firma elveţiană Crypto.

Compania Crypto a vândut dispozitive şi softuri de criptare în timp ce era deţinută în secret, începând cu anul 1970, de serviciile secrete american şi german, care au putut citi liber comunicaţiile. Cazul este stânjenitor pentru Elveţia, ţară neutră, şi ar putea să îi afecteze reputaţia internaţkonală, în special dacă ar ignora cazul.

Cu toate că Operaţiunea Rubicon era cunoscută de ani de zile, noi detalii legate de amploarea şi durata ei au fost făcute publice de Elveţia luna trecută de jurnalişti de investigaţie elveţieni, germani şi americani.

Biroul procurorului general verifică dacă este caz de anchetă penală

”Biroul procurorului general confirmă că a primit o plângere penală din partea Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), datat 2 februarie 2020, referitoare la posibile încălcări ale legii privind controlul exporturilor”, a anunţat instituţia într-un comunicat. SECO este parte a Ministerului elveţian al Economiei.

Biroul procurorului general va analiza plângerea înainte de a decide dacă va deschide o anchetă penală, potrivit comunicatului, confirmând un articol al publicaţiei SonntagsZeitung. Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a confirmat că plângerea a fost depusă, dar a refuzat să ofere alte informaţii.

Au plătit scump ca să fie spionați

Tehnologia Crypto, care a fost vândută guvernelor din Iran, India, Pakistan, Libia, Egipt, Chile şi Argentina, includea defecte deliberate sau intrări secrete care facilitau citirea mesajelor de către spionii americani şi germani. De fapt, ţările respective au plătit milioane de dolari pentru a fi spionate.

Potrivit SonntagsZeitung, SECO, care aprobă exporturile de echipamente sensibile, consideră că a fost indusă în eroare pentru a aproba vânzarea echipamentelor şi softurilor Crypto şi susţine că nu ar fi făcut niciodată acest lucru dacă ar fi ştiut ce se întâmplă.

Operaţiunea  a fost ”lovitura secolului” în domeniul informaţiilor clasificate, se felicita CIA într-un raport din 2004 consultat de autorii anchetei. Presa internațională scrie că cel puţin patru ţări – Israelul, Suedia, Regatul Unit şi Elveţia – ştiau despre operaţiunea cu numele de cod ”Rubicon” sau au aflat unele secrete în urma acesteia. Un document atribuit istoricului CIA privind operaţiunea arată că agenţia americană de spionaj şi instituţia omoloagă din fosta Republică Federală a Germaniei (RFG) au trecut peste diferenţele culturale şi interesele divergente ”în repetate rânduri, pentru a crea cea mai profitabilă asociere în domeniul informaţiilor din timpul Războiului Rece”.

Societatea suedeză Crypto International, care a succedat compania Crypto, a apreciat că ancheta este ”foarte alarmantă” şi a dat asigurări că nu are ”nicio legătură cu CIA sau BND”.

Cele mai citite

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

EXCLUSIV. Surse liberale: Nicușor Dan a vrut să demisioneze după trei luni; PNL l-a oprit

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vrut să demisioneze din funcție, după aproximativ trei luni de la preluarea mandatului, au declarat, pentru cotidianul...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă