CIA a extras din Rusia un demnitar de stat care a recunoscut amestecul Kremlinului în alegerile SUA

Statele Unite au extras din Rusia, în 2017, un oficial rus de rang înalt care a confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin a orchestrat personal amestecul Moscovei în alegerile americane din 2016, scrie presa americană.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Actualizat: 10.09.2019 - 11:30

Această persoană lucra pentru americani de mai multe decenii, avea acces direct la Putin şi a furnizat imagini ale unor documente fotografiate pe ascuns în biroul preşedintelui rus.

CNN scrie că acest agent a fost exfiltrat din Rusia în 2017, de teamă că preşedintele american Donald Trump sau administraţia sa să nu-l trădeze în vreuna dintre dezvăluirile lor intempestive de informaţii clasificate.

Ziarul The New York Times (NYT) scrie că CIA i-a propus sursei sale să o scoată din Rusia încă de la sfârşitul lui 2016, însă aceasta a refuzat invocând probleme de familie.

Serviciile secrete americane au început atunci să se teamă că au de-a face cu un agent dublu, temeri care s-au dovedit nefondate câteva luni mai târziu, când sursa a cedat.

Acest informator, al cărui nume nu a fost dezvăluit, s-a dovedit o sursă de informaţii capitală pentru serviciile americane, care, mulţumită lui, au tras concluzia că Putin a orchestrat în mod direct amestecul rus în favoarea lui Donald Trump şi îndetrimentul rivalei sale democrate Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale din 2016, scrie NYT.

Potrivit cotidianului newyorkez, informatorul l-a implicat în mod direct pe Putin şi în piratarea serverului de e-mail al Comitetului Naţional Democrat, care a permis dezvăluirea unei enorme cantităţi de mesaje stânjenitoare pentru tabăra lui Clinton, mai notează News.ro.

Agentul exfiltrat era, potrivit NYT, sursa cea mai preţioasă a CIA în Rusia, iar plecarea acesteia din ţară a împiedicat serviciile americane de informaţii să cunoască activităţile Kremlinului în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului din Statele Unite, în 2018 şi în timpul pregătirii alegerilor prezidenţiale din 2020.

Comentarii