Elveția a încheiat un așa-numit acord de readmisie cu China în 2015. Acordul a expirat luni, rămânând secret până când ziarul elvețian NZZ i-a divulgat existența în august, specificând condițiile pentru ca oficialii chinezi să călătorească în țară și să interogheze cetățenii chinezi stabiliți pentru deportare.
Grupul pentru drepturile omului Safeguard Defenders, a publicat săptămâna aceasta textul acordului, plus un raport despre diferența față de acordurile similare cu alte țări, considerând că tratatul a reprezentat o amenințare pentru „cei pe care guvernul chinez a dorit să îi returneze în China”.
Între timp, ministerul elvețian pentru migrație a negat categoric că există ceva secret în legătură cu acordul cu China, insistând că este un „aranjament tehnic” standard, precum cele pe care China le-a încheiat cu alte 60 de țări.
Deși acordul nu a fost niciodată postat public, acesta „poate fi obținut la cerere în orice moment”, se arată într-un comunicat.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Reto Kormann, a subliniat de asemenea că persoanele văzute ca fiind amenințate, precum musulmanii uighuri sau tibetanii, nu vor fi luate în considerare pentru expulzare și „nu vor fi interogate de oficialii chinezi”.
El a explicat că sunt necesare acorduri de readmisie, deoarece „majoritatea statelor sunt dispuse să-și ia înapoi proprii cetățeni numai dacă își pot verifica identitatea”.
Acordul cu China a fost pus în aplicare o singură dată în ultimii cinci ani, în 2016, a spus ministerul.
În timpul acestei misiuni, „doi oficiali chinezi au rămas în Elveția câteva zile pentru a intervieva un total de 13 persoane”, se menționează în comunicat.
Ministerul elvețian pentru migrație se aștepta să reînnoiască acordul înainte de expirarea acestuia pe 7 decembrie, însă a declarat că nu este îngrijorat de expirarea acestuia.
Între timp, raportul Safeguard Defenders susținea că acordul Elveției cu China nu seamănă în niciun fel cu acordurile similare încheiate cu alte țări.
Raportul a comparat acordul Elveției cu China cu cele pe care le are Beijingul le are încheiate cu Suedia, India, Hong Kong și Marea Britanie și a declarat că a găsit diferențe flagrante.
„Experții” chinezi trimiși nu sunt birocrați de imigrație, ci „agenți”, a spus Dahlin, adăugând că înțelegerea le-a permis „să călătorească liber, să desfășoare interviuri și interogări fără supraveghere”.
a avertizat că agenții ar putea circula liber, de asemenea, în spațiul Schengen fără pașapoarte din Europa, ceea ce „ar fi evident o preocupare majoră pentru capitalele din țările din jurul Elveției”.
Între timp, Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez de externe, a declarat pentru AFP că toate criticile privind acordul Chinei său cu Elveția s-au bazat pe „o interpretare greșită a faptelor”. ”Și alte țări europene se angajează în cooperare similară cu China”, a mai declarat Hua Chunying.