Regulile vizează „protejarea drepturilor și intereselor legitime” ale chinezilor și ale companiilor și protejarea intereselor țării, a declarat ministerul comerțului.
Mișcarea Chinei vine în timp ce firmele sale se confruntă cu o presiune tot mai mare în străinătate, în special din partea SUA, care a impus restricții gigantului telecomunicațiilor Huawei, blocându-i accesul la componentele americane vitale.
Președintele SUA, Donald Trump, a emis, de asemenea, în noiembrie anul trecut, un ordin care interzicea americanilor să investească în firme chineze despre care se consideră că furnizează informații statului chinez sau susțin armata țării asiatice.
Luna aceasta Trump a semnat un alt ordin de interzicere a tranzacțiilor care implică mai multe aplicații legate de companii chineze.
Cele mai recente reguli chineze necesită instituirea unui mecanism de lucru pentru a contracara „aplicarea extrateritorială nejustificată a legislației și a măsurilor străine”.
Cetățenii sau organizațiile trebuie să prezinte rapoarte autorităților în termen de 30 de zile, când se confruntă cu restricții normative străine care îi împiedică să se angajeze în „activități economice, comerciale normale și conexe”.
Dacă oficialii chinezi confirmă ulterior că există măsuri „nejustificate”, aceștia pot impune un ordin de interdicție care să respingă aplicarea acestor legi străine.
Departamentele guvernamentale pot sprijini, de asemenea, persoanele sau firmele care suferă pierderi semnificative din cauza nerespectării normelor din străinătate.
Ministerul comerțului a adăugat că guvernul Chinei poate lua și „contramăsurile necesare” împotriva acestor legi străine.
Dacă un cetățean sau o companie nu transmite un raport veridic sau nu respectă un ordin de interdicție, ar putea primi un avertisment sau pot fi amendați, conform regulilor, care intră în vigoare sâmbătă.