6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInternaționalChina deschide mai multe fronturi pentru a-și șterge urmele

China deschide mai multe fronturi pentru a-și șterge urmele

 

Demnitari ai Chinei poartă demersuri pentru a convinge oficiali ai Guvernului Germaniei să promoveze o atitudine publică de apreciere la adresa modului în care Beijingul a acționat pentru stingerea crizei epidemie de COVID-19 pornite pe teritoriile sale.

 

Efortul chinez pornește, desigur, de la valul de critici și învinuiri declanșat de la Washington împotriva guvernului chinez pentru că acesta a ascuns o anumită perioadă gravitatea epidemiei declanșate de noul coronavirus și că nu a dezvăluit nici măcar până acum adevărata proporție a contagierlori și deceselor provocate de COVID-19. Stârnită de pe coastele continentului american, seria învinuirilor la adresa Chinei a cuprins și marginea opusă a Atlanticului, Guvernul britanic, deopotrivă cu presa franceză acuzând chiar cu mai multă înverșunare regimul Republicii Populare de manipularea numerelor reale drept cauză pentru ”eficiența” cu care pandemia seceră acum vieți în Europa și în Statele Unite.

Iar China a țintit cu pragmatism Berlinul, fiindcă Germania este cea mai puțin afectată mare putere din Europa la numărul de decese raportat la dimensiunile populației. (Italia, Franța și Marea Britanie au peste 20 000, 15 000 și 10 000 de decese, fiecare având până în 66 de milioane de locuitori. Germania, în schimb, are 3022 de persoane ucise, la o populație de peste 85 de milioane de locuitori). Mai puțin afectat, deci mai puțin înverșunat, Berlinul ar fi, natural, mai deschis efortului de a edulcora imaginea internațională tot mai deteriorată a Chinei.

 

Chinezii au ales culoarele Diplomației germane

Astfel, înalţi funcţionari și membri de personal din Cabinetul Angelei Merkel au fost chemați ”să se exprime în termeni apreciativi privind chestiunea abordării crizei coronavirusului de către chinezi”, a informat cotidianul nemțesc Die Welt, care citează un document confidenţial scurs de la Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei.

În replică, Ministerul în cauză a emis către serviciile guvernamentale germane recomandarea de a ”trimite o cauză de inadmisibilitate acestor abordări”, a mai dezvăluit Die Welt, informații în fața cărora Auswärtiges Amt (AA), instituția condusă de Heiko Maas, ministrul de Externe, a refuzat să ia o poziție.

 

Autoritățile publice germane tac, serviciile secrete vorbesc

În schimb, Serviciul de Informații intern al Germaniei a confirmat pentru publicația”oficialităţi chineze duc o politică intensă de informare şi propagandă pe tema coronavirusului”. Guvernul Ghinei face eforturi pentru a semăna germenii îndoielii cu privire la faptul că SARS-CoV – noul coronavirus – a apărut în China şi să promoveze asistenţa oferită de autoritățile de la Beijing ţărilor occidentale în lupta împotriva pandemiei ”pentru a prezenta Republica Populară drept un partener demn de încredere”, a comunicat Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), serviciul secret despre care vorbim.

Măsuri interne pentru menținerea sub capac a datelor reale

Simultan cu măsurile pentru ameliorarea propriei imagini în pe plan extern, China a impus restricţii privind publicarea de cercetări academice referitoare la originea noului coronavirus, potrivit unei directive date de Guvern şi a anunţurilor online făcute de două universităţi, care au fost apoi şterse.

Toate studiile academice despre Covid-19 vor fi verificate suplimentar înainte de a fi publicate. Studiile despre originea coronavirusului vor fi examinate suplimentar şi trebuie aprobate de oficiali ai Guvernului, potrivit anunţurilor făcute de universităţi din China.

Un cercetător chinez care a vorbit sub anonimat, de teama represaliilor, a afirmat că această acţiune este îngrijorătoare şi poate obstrucţiona cercetări importante. „Cred că este un efort coordonat al Guvernului pentru a controla relatările şi să facă să pară că epidemia nu a început în China”, a declarat el pentru CNN. „Nu cred că vor tolera cu adevărat vreun studiu obiectiv care investighează originea bolii”.

Potrivit directivei emise de Ministerul Educaţiei, „lucrările academice despre identificarea originii virusului trebuie să fie gestionate strict şi ferm”.

Studiile trebuie obligatoriu verificate de Consiliului de Stat. Doar după ce primesc răspuns de la grupul de lucru al acestuia universităţile pot trimite studiile pentru publicare.

Directiva a fost dată pe baza instrucţiunilor emise în timpul întâlnirii din 25 martie a grupului de lucru din Consiliul de Stat.

O referire la acest document a fost făcută prima dată vineri, pe site-ul Universităţii Fudan din Shanghai, una dintre principalele instituţii de invăţământ superior din China. Apoi, a fost confirmat pentru CNN că a fost emisă această directivă. „Nu trebuia să fie făcut public, este un document intern”, a spus un reprezentant al departamentului de ştiinţă şi tehnologie din Ministerul Educaţiei. După câteva ore, anunţul a fost eliminat. Universitatea de Geoştiinţe din Wuhan a publicat un anunţ similar. Şi acesta a fost şters.

 

Cele mai citite

Ibrahima Diarra, supranumit „Kaka din Mali”, transferat de Barcelona. Marele pariu al catalanilor

Tânărul mijlocaș din Mali a semnat un contract până în 2028 și este considerat o viitoare vedetă a fotbalului mondial. FC Barcelona a anunțat transferul...

Volumul lucrărilor de construcții, în scădere cu 4,1% în primele 10 luni ale anului

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere de 4,1% în primele zece luni ale...

Dieta ideală pentru femeile peste 50 de ani: alimente esențiale pentru sănătatea ta

Te apropii de 50 de ani sau ai împlinit de curând această vârstă rotundă? Ca să nu capeți rotunjimi nedorite și să-ți menții...
Ultima oră
Pe aceeași temă