Conform Ministerului taiwanez al Apărării, China a trimis 25 de avioane militare în zona de identificare aeriană instituită în jurul Taiwanului, informează CNN. Printre avioanele militare care au pătruns neautorizat în zona de securitate aeriană din Taiwan se numără aeronave de vânătoare de tip J-16 şi J-10, bombardiere H-6K, aparate antisubmarin şi de recunoaştere.
Taiwanul a trimis avioane de interceptare, a emis avertismente şi a activat sistemele de artilerie antiaeriană.
Incidentul intervine în contextul în care Administraţia Joseph Biden a avertizat China să evite operaţiunile militare în jurul Taiwanului. „Noi avem un angajament faţă de Taiwan, în cadrul Acordului privind Relaţiile cu Taiwanul, un angajament bilateral care există de mulţi ani, pentru a ne asigura că Taiwanul are abilitatea de a se apăra şi pentru a menţine pacea şi securitatea în vestul Pacificului. Noi menţinem aceste angajamente. Şi vă pot spune că ar fi o greşeală gravă să încerce cineva modificarea actualei situaţii”, a declarat duminică secretarul de Stat american, Antony Blinken.
SUA sunt prezente militar în zonă cu un distrugător
Statele Unite au trimis, săptămâna trecută, un distrugător în Strâmtoarea Taiwan, iar China a anunţat că a monitorizat atent manevrele navei americane. Armata chineză a intensificat manevrele navale şi aeriene la vest şi la est de coastele Taiwanului, în contextul amplificării tensiunilor în jurul teritoriului separatist susţinut de Statele Unite. Administraţia Joseph Biden este îngrijorată că Beijingul ar putea recurge la preluarea controlului asupra Taiwanului, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, pare din ce în ce mai dispus să asume riscuri pentru a lăsa o moştenire politică importantă. „China pare să se îndrepte de la o perioadă în care s-a mulţumit cu statutul Taiwanului spre o perioadă în care liderii chinezi sunt din ce în ce mai nerăbdători şi mai pregătiţi să testeze limitele şi să cocheteze cu ideea unificării”, a afirmat recent un oficial de rang înalt de la Washington, citat de cotidianul Financial Times. Oficialul american a subliniat că Administraţia Joseph Biden a ajuns la această concluzie după analizarea comportamentului Chinei din ultimele două luni. „În contextul în care ne pregătim pentru o perioadă în care Xi Jinping probabil va intra în al treilea mandat, există preocupări că percepe progresele semnificative în privinţa Taiwanului ca fiind importante pentru legitimitatea şi moştenirea sa politică. Pare a fi pregătit să asume mai multe riscuri”, a subliniat oficialul american, sub protecţia anonimatului.