„Eşti un vrăjitor, Harry!”… Acum zece ani, aceste patru cuvinte au marcat începutul unei călătorii fantastice a unui băiat al cărui nume avea să devină sinonim cu magia: Harry Potter.
De la „Harry Potter şi Piatra Filosofală”, din 2001, până la cele două părţi din „Harry Potter şi Talismanele Morţii”, filmele au făcut parte din franciza cu cele mai bune încasări din toate timpurile, captând imaginaţia întregii lumi. În plus, atât cărţile cât şi filmele au pătruns în cultura populară, adăugând cuvinte precum „încuiat”, „vâj-haţ”, „Hogwarts” şi „Expelliarmus” în lexiconul global.
„Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea 2″, care ajunge şi pe marile ecrane din România pe 14 iulie, se doreşte încununarea acestei aventuri. Al optulea şi, totodată, ultimul din serie, filmul prezintă „înfruntarea finală” descrisă în ultimele 300 de pagini din cel de-al şaptelea volum, ce a fost adaptat în două lungmetraje pentru marele ecran, scrie AFP, citat de Mediafax.
Acest film este primul din serie ce a fost realizat în 3D. Harry, devenit între timp un tânăr adult, se va reîntâlni cu Lord Voldemort, întruchiparea răului absolut, cu ocazia unei bătălii memorabile ce are loc în şcoala Hogwarts. „Unul singur poate să scape”, avertizează istoria.
În finalul cu focuri de artificii s-au încheiat cei zece ani de viaţă ai trioului Harry-Ron-Hermione, adolescenţii inseparabili din această franciză.
Harry Potter, dansatorul de pe Broadway?
Dintre cei trei, Daniel Radcliffe, cel care îl reprezintă pe Harry Potter în ochii unei întregi generaţii, recunoaşte că nu a putut să se obişnuiască cu nebunia care îl înconjoară.
„Când am ajuns în Japonia, la 13 ani, erau 5.000 de oameni care aşteptau în aeroport. Din greşeală, am dat peste o fată şi i-am cerut scuze. Fata a leşinat. E ciudat.” Actorul recunoaşte că nu citise nici unul dintre romane înainte să primească rolul care avea să-i schimbe viaţa. „Părinţii mi-au citit primele două cărţi când aveam opt-nouă ani. Cititul mi se părea plictisitor, dar îmi plăcea să mi se citească”, spune Daniel. De asemenea, acesta recunoaşte că nu a vrut cu ardoare să fie Harry Potter. „Îmi spuneam «Bietul copil!». Însă, după ce am primit rolul, am citit toate cărţile şi am devenit obsedat. Alergam prin cameră, purtând lupte imaginare cu bagheta, de unul singur”, îşi aminteşte el. Legătura formată între tinerii actori este una veşnică, crede Daniel. „Nu cred că cineva, în afară de noi, ştie cum e să treci prin toate nebuniile pe care le-am făcut timp de zece ani,” spune tânărul. „Le voi duce lipsa. Îi duc lipsa vechiului Harry, băiatul inocent de la începuturi, însă sunt mândru de ultimul film.” Cât despre experienţa cumulată sub pălăria lui Harry, Daniel spune că „am trăit momente extraordinare pe care nu le voi mai trăi niciodată”.
Celebritatea poate crea însă şi derapaje. Actorul a dezvăluit, de curând, că a fost dependent de alcool.
„Eram atât de ahtiat! Au fost câţiva ani în care eram îndrăgostit de ideea de a trăi ca o persoană faimoasă şi acest lucru nu mi s-a potrivit. Oricât de mult aş vrea să fiu o persoană care merge la petreceri, acest stil de viaţă nu mi se potriveşte.”, a spus Radcliffe pentru GQ.
Daniel Radcliffe, acum în vârstă de 21 de ani, i-a surprins deja pe criticii americani prin talentul lui de cântăreţ şi dansator într-o comedie muzicală pusă în scenă pe Broadway (New York). De asemenea, el este cel mai bogat dintre actorii britanici care nu au împlinit încă vârsta de 30 de ani – averea lui este de 42 de milioane de lire sterline (46 milioane de euro), devansându-le pe cele ale colegilor săi din această franciză, Emma Watson (Hermione Granger, 22 de milioane de lire sterline) şi Rupert Grint (Ron Weasley, 20 de milioane de lire sterline), potrivit listei întocmite de săptămânalul britanic The Sunday Times.
Ron Weasley şi camioneta de îngheţată
Rupert Grint, în vârstă de 22 de ani, şi-a petrecut jumătate din viaţă în straiele lui Ron Weasley, partenerul comic al lui Harry Potter. Acum, că ultimul film din serie a fost lansat, ce se va întâmpla cu amuzantul vrăjitor? Rupert descrie toată experienţa ca un joc de domino care se dărâmă spre el. Cu un zâmbet spectaculos, el declară că i-a plăcut la nebunie să facă parte din această serie şi că nu ar putea spune exact care moment i-a plăcut cel mai mult. Roşcovanul recunoaşte că filmarea ultimelor scene din film nu a fost uşoară. În timp, el a devenit prieten bun cu Daniel Radcliffe şi Emma Watson şi recunoaşte că a fost foarte supărat când i-a văzut cedând emoţional în momentul în care camerele s-au oprit. „Ştiam că va veni timpul la un moment dat. Toată copilăria mea, zece ani din viaţă, s-a rezumat la această scenă,” explică acesta, continuând „A fost un moment foarte trist. Am plâns cu toţii”.
Rupert vorbeşte şi despre mult-anticipatul sărut cu Emma. În noul film, personajele acestora, Ron şi Hermione îşi declară, în sfârşit, sentimentele, scenă care culminează cu o îmbrăţişare pasională. Actorul recunoaşte că sărutul l-a făcut să se simtă ciudat din cauza faptului că o cunoaşte pe Emma de atât de mult timp. „A fost o scenă amuzantă. Cred că amândoi am spus, la un moment dat, că nu o aşteptăm cu nerăbdare”, a adăugat acesta. „Ştiu, sună prostesc, deoarece Emma e adorabilă şi sunt sigur că o mulţime de tipi ar fi geloşi. Îmi amintesc că îi puteam vedea faţa cum se apropie şi eu mă gândeam «Ce facem? E ciudat!»”. În ultima zi pe platou, Rupert le-a pregătit o surpriză colegilor. Actorul este proprietarul unei camionete de îngheţată. Acesta a adus-o pe platou şi şi-a petrecut întreaga zi împărţind îngheţate colegilor, transformând ziua într-una pe care nimeni nu o poate uita. Astfel, sfârşitul a devenit unul magic, învăluit în nostalgia copilăriei.
Rupert Grint îşi va continua cariera de actor, în ciuda eşecurilor înregistrate de ultimele două filme în care a jucat, „Wild Target” şi „Cherrybomb”. El va putea fi văzut din nou pe marile ecrane în anul 2012, într-un film norvegian realizat cu buget mic, despre Al Doilea Război Mondial, „Comrade”.
Hermione, pasionată de carte şi în viaţa de zi cu zi
Frumoasa Emma Watson, interpreta studioasei Hermione Granger, spune că este o persoană timidă, dar că s-a acomodat cu atenţia. „Urăsc să am bodiguarzi”, recunoaşte actriţa. „Când eram mai mici, obişnuiam să ne ascundem de privirile oamenilor. Ocazional, unele persoane mă opresc pe stradă, dar prefer să le fac faţă decât să nu ies deloc din casă. Asta ar fi tragic.”
Cât despre sfârşitul seriei, Emma mărturiseşte că faptul că era foarte tristă a ajutat-o pe platou. „Eram atât de afectată că totul se va sfârşi în câteva zile, încât izbucneam în lacrimi. Acest lucru ne-a ajutat în timpul filmărilor. Ultimul film din serie a fost despre acceptarea pierderilor şi era o stare prin care treceam şi eu,” spune Watson. Ca să nu se mai gândească la sfârşitul francizei, Emma s-a înscris la Universitatea Brown din SUA, la cursuri de literatură şi a început să facă modeling. Totuşi, actriţa recunoaşte că după câteva luni râvnea să se întoarcă în rolul lui Hermione. „Sunt obişnuită cu pauzele dintre filmele Harry Potter, dar, în mod normal, dura cinci sau şase luni până la următorul. Acum nu mai am la ce mă întoarce.” Vizibil emoţionată, Emma a declarat că îi va lipsi întreaga echipă, dar cel mai mult îi va duce lipsa lui Hermione. Sărutul cu Rupert a fost şi pentru ea unul ciudat, spunând că după atâta timp petrecut împreună, cei doi erau ca fraţii.
Emma Watson, în vârstă tot 21 de ani, „jonglează” cu moda şi actoria. Manechin, ea este deja noua imagine a brandului Lancôme. Ca actriţă, va apărea în curând în două filme americane, „My Week with Marilyn” şi „The Perks of Being a Wallflower”.
Draco, băiatul de cor
Tom Felton, actorul care i-a dat viaţă diabolicului Draco Malfoy, a fost un adevărat îngeraş în copilărie. Spre deosebire de personajul pe care l-a interpretat timp de 10 ani, Tom a şi-a petrecut câţiva ani cântând psalmi. Având o pasiune pentru actorie, părinţii l-au dus la audiţiile pentru „Harry Potter şi Piatra Filosofală” în speranţa că va primi un rol mic. În schimb, Felton a devenit bătăuşul care avea să-l chinuie pe Harry Potter şi să-l ajute pe Voldemort pe parcursul unei aventuri ce a durat un deceniu. Ca să intre mai bine în pielea personajului, Tom a trebuit să-şi cunoască „copilul rău din interior”.
Rânjetul faimos al lui Draco i-a dat câteva bătăi de cap la început, dar a fost ajutat de către bunicul său. „Am ratat multe lucruri. Au fost petreceri de sărbători la care nu am putut ajunge deoarece trebuia să mai filmez câte o scenă în plus, sau pentru că trebuia să fiu prezent la un eveniment. Au existat, bineînţeles, momente în care îmi doream să fiu un simplu copil şi nu puteam. Dar orice am ratat, am primit înapoi înzecit, în alte feluri. Să mergi în Brazilia sau oriunde alt undeva şi să afli că toată lumea te cunoaşte deja? Era ciudat. Îmi aduc aminte, când am fost pentru prima dată în Japonia, au trebuit să închidă aeroportul, spunând că nu au mai făcut asta de când cei de la Beatles au fost acolo.
Cât despre, faimă, Tom crede că a scăpat mai uşor decât colegii lui. Cu toate astea, la un moment dat, un fan prea entuziasmat şi-a schimbat numele în Lucius Malfoy, tatăl lui Draco, şi a încercat chiar să-l adopte pe actor, pentru a forma o familie.
Cap-de-mort poartă colanţi
Dacă vă era frică de Cel-al-cărui-nume-nu-poate-fi-rostit, s-ar putea să vă schimbaţi părerea. Ralph Fiennes, actorul care-i dă viaţă maleficului personaj a avut câteva probleme cu costumul, fiind nevoit să poarte colanţi.
La început, acesta nu era sigur dacă să ia sau nu rolul, nefiind familiarizat cu romanele. După ce a fost acceptat, actorul a căutat toate pasajele din cărţi care-l descriau pe Cap-de-mort. „Câteodată poţi crea un personaj bazându-te pe o persoană, dar, deseori, poţi să îi dai viaţă folosindu-te de o latură a personalităţii tale,” declară actorul. Acesta intra cel mai bine în pielea personajului negativ când îşi îmbrăca costumul. „Atunci simţeam că sunt Cap-de-mort”, spune Fiennes.
Fiennes îi înţelege singurătatea reptilianului, spunând că acesta nu a cunoscut niciodată dragostea, dar spune că nu îi va fi dor de personaj.
Papa Benedict al XVI-lea vs. Harry Potter
În 2008, în ziarul oficial al Vaticanului, L’Osservatore Romano, a apărut un articol intitulat „Cele două feţe ale lui Harry Potter”. Autorul textului spunea atunci că tânărul vrăjitor nu este „un exemplu bun” pentru fani.
Vaticanul condamna faptul că J.K Rowling „transmite o viziune total eronată despre lume şi despre oameni care ademeneşte foarte mult public fiindcă sunt împletite jumătăţi de adevăr şi are o poveste irezistibilă.” Potrivit jurnaliştilor de la L’Osservatore Romano, seria de romane „Harry Potter”, în ciuda faptului că prezintă câteva valori morale pozitive, are la bază o idee îndoielnică – vrăjitoria este un lucru bun. Ei erau de părere că manipularea obiectelor şi a persoanelor cu ajutorul unor cunoştinţe de ocultism disponibile unui grup select reprezintă „vechea tentaţie agnostică care duce la confundarea salvării şi a adevărului cu deţinerea unor informaţii secrete”.
În articol se mai specifică şi faptul că romanele au dus la un interes crescut al tinerilor faţă de satanism.
Cu ceva timp înainte, Papa Benedict al XVI-lea declarase că cele şapte cărţi conţin „seducţii subtile” care zdruncină dezvoltarea religioasă prin înceţoşarea limitei dintre bine şi rău.
Viitorul lui Harry Potter – Pottermore
J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, a dezvăluit luna trecută un proiect interesant. Site-ul Pottermore.com îl va catapulta pe vrăjitor şi pe prietenii şi duşmanii lui în eter. Site-ul va pune spre vânzare cele şapte cărţi, în format digital, începând din octombrie. Până acum, cărţile nu au fost disponibile în format e-book.