15.7 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăInternaționalCe surprize are Vîntu pentru Traian Băsescu

Ce surprize are Vîntu pentru Traian Băsescu

În momentul arestării pe o perioadă de 29 de zile, SO Vîntu a anunţat „surprize” pentru preşedintele Traian Băsescu, ce urmează a fi cunoscute astăzi. Tot astăzi, Elan Schwartzenberg, împuternicit în Cipru de copiii lui Vîntu (evident, la ordinul lui Vîntu) să preia administrarea acţiunilor celor circa 90% din Realitatea, a anunţat că va face o conferinţă de presă.

Ce va anunţa Elan? Va dezvălui, aşa cum se speculează pe piaţa media, modul în care a fost ajutat de Vîntu să preia drepturi litigioase şi apoi să facă avere din afaceri imobiliare sau va dezvălui cum s-au încasat milioane de euro „pe ruta Baaklini” (arestat pentru tentiva de a încasa TVA de 60 de milioane de euro), cu complicitatea lui Sorin Blejnar, şeful Fiscului, la ordinul lui Traian Băsescu?!

Numai astfel de dezvaluiri îl pot atinge pe Băsescu prin recul. Elan însă nu va face astfel de anunţuri din două motive: primul, dacă ar fi adevărate, s-ar autodenunţa şi acest lucru nu l-ar avantaja; al doilea, nu este credibilă implicarea lui Băsescu prin Blejnar deoarece dacă afirmaţia ar fost adevărată atunci Baaklini nu ar mai fi fost arestat pentru că „afacerea” să reuşească. Probabil, Elan Schwartzenbergh va anunţa că renunţă la managementul ASESOFT în calitatea sa de împuternicit să administreze pachetul majoritar de acţiuni la Realitatea Media.

Se pare că Elan nu a cumpărat decât un pachet de circa 10% din acţiuni, pentru care ar fi plătit „cel mult 4 milioane de euro, cash de care Vîntu avea mare nevoie pentru că nu mai are lichidităţi,” spun sursele RL. Pentru restul acţiunilor deţinute de copii lui Vîntu , s-a încheiat doar un contract tip „TRUSTEE” cu Elan Schwartzenberg, spun sursele noastre.

Care sunt relaţiile dintre SO Vîntu şi Elan Schwartzenberg

SO Vîntu l-ar fi „ajutat pe Elan Schwartzenberg în afacerile imobiliare să preia drepturi litigioasse şi să le valorifice. L-a ajutat prin oamenii din sistem său care au avut legătură cu sistemul: din administraţie până în justiţie. L-a ajutat şi în afaceri gen returnări de TVA. Elan îi este dator şi probabil că prin acest contract tip trustee acum îi plăteşte cotă-parte de 4-5 milioane de euro dintr-o astfel afacere” spun sursele noastre. Elan Schwartzenberg este proprietarul Neocity Group, dezvoltator imobiliar.

În 2008, potrivit presei, Schwartzenberg ar fi fost cercetat de DNA pentru deţinerea unui teren în incinta Combinatului Petrobrazi, obţinut în condiţii suspecte. În 2004, tot potrivit presei, Schwartzenberg ar fi fost cercetat pentru neînregistrarea în contabilitatea unei firme din grup suma de 1,3 milioane de dolari, după ce aceeaşi sumă făcuse obiectul unei plângeri penale în anul 2000, când ar fi fost acuzat de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi trafic de influenţă de partenerii săi de afaceri din Marea Britanie. În 2000, dosarul sau de înşelăciune ar fi fost soluţionat favorabil de procurorul Victor Ponta, actualul preşedinte al PSD. Ieri, Ponta nu a răspuns la telefon.

Schwartzenberg nu vrea să spună ce-l leagă de Vîntu

Contactat telefonic, Elan Schwartzenberg a refuzat să ne spună cum l-a cunoscut pe Vîntu şi ce afaceri a făcut cu el. De asemenea a refuzat să comenteze contractul tip „trustee” încheiat în Cipru cu copii lui Vîntu şi nici ce dezvaluri va face la conferinta de presă de astăzi. ” Nu ştiu dacă voi face conferinţă de presă. Poate da, poate nu” ne-a spus Elan Schwartzenberg. El a negat că ar fi fost actor în dosare penale.

Poate Elan să-l elimine pe rapid pe Ghiţă de la Realitatea?

Sebastian Ghiţă a declarat presei că nu poate fi dat la o parte decât prin instanţă de judecată. Sau dacă i se plăteşte dublul sumei investite până acum în Realitatea Media, circa 24 milioane de euro după cum spun sursele RL. Să presupunem că Elan îi plăteşte lui Ghiţă 24 de milioane de euro pentru a scăpa mai repede.

Gestul ar putea fi riscant deoarece noul management, reprezentat de Elan, ar trebui să deţină acordul CNA-ul, care va pune „multe întrebări”. Membrii CNA îl vor întreba, în primul rând de unde provin banii, şi apoi îi vor analiza problemele judiciare nerezolvate încă, aşa că Elan nu poate fi sigur că va fi acceptat aşa cum a fost acceptat Ghiţă. Indiferent de metoda pe care o vor folosi pentru eliminarea lui Ghiţă din joc, durează câteva luni, iar pe calea instanţei – câţiva ani. Numai până ce va junge în ţara, pe căi oficiale, contractul „trustee” încheiat în Cipru ( acolo e înregistrată firma care deţine Realitatea Media), şi apoi până ce va fi înregistrat la Registrul Comerţului şi publicat în Monitorul Oficial poate dura cel puţin două luni. Abia apoi va începe adevăratul război.

Istoria conflictului Vîntu-Ghiţă

În octombrie 2010, Realitatea Media a încheiat un contract de management cu ASESOFT, controlat de Sebastian Ghiţă, pe o perioadă de 5 ani. Asesoft l-a numit pe Sebastian Ghiţă manager general.

Prima infuzie de capital al ASESOFT la Realitatea a fost plata salariilor restante (pe aproape un an) de circa 4-5 milioane de euro şi plata unei părţi din datoriile acumulate de circa 2-3 milioane de euro. Până în prezent, Ghiţă a pompat în Realitatea TV circa 12 milioane de euro, spun surse apropiate ASESOFT, care ne-au relatat conţinutul conflictului Vîntu-Ghiţă.

Conflictul ar fi pornit de la bani. Ghiţă a refuzat să achiziţioneze, spre exemplu, decoruri de 100.000 de euro de la firmele apropiate lui Vîntu deoarece puteau fi achiziţionate cu 30-40.000 de euro de la alte firme. Cu alte cuvinte, Ghiţă a refuzat să facă achiziţii la preţuri exorbitante şi să alimenteze conturi. Vîntu ar fi vrut să rezilieze contractul cu Ghiţă ( pe care l-a luat doar pentru a-l stoarce de bani, spun surse ASESOFT), dar nu putea deoarece o clauză contractuală prevede că trebuie să-i plătească lui Ghiţă dublul sumei investite până la momentul rezilierii (până acum 24 de milioane de euro). Vîntu avea nevoie de cash în special pentru avocaţi, mai ales că s-a trezit în România şi cu Nicolae Popa, extrădat din Jakarta pentru devalizarea FNI.

Pentru a-i ţine gura închisă lui Popa, Vîntu trebuia să arate că are bani şi influenţa. De aceea avea nevoie disperată de bani şi în aceste condiţii l-a menintat cu moartea pe Ghiţă, l-a şantajat şi i-a cerut o taxă lunară de protecţie de 150.000 de euro, motiv pentru care a fost arestat 29 de zile.

Declaraţii belicoase

S.O. Vîntu, înainte de arestare:

„Am luat decizia rezilierii contractului de management cu Sebastian Ghiţă. Urmează să formalizăm din punct de vedere legal această decizie pe care eu am luat-o deja. Instanţa va decide în ce măsură contractul cu Realitatea a fost respectat”.

Sebastian Ghiţă:

„Am înţeles că avem de a face cu un grup mafiot, coordonat de domnul Sorin Ovidiu Vîntu, care este implicat în activităţi de crimă organizată(…)S-au dus vremurile când Vîntu făcea şi desfăcea totul în România.(…) Pe perioada procesului, eu voi fi în continuare manager la Realitatea”

Ce înseamnă contractul de tip „trustee”

Contractul de reprezentare de tip „trustee”, folosit în mod normal în cazul companiilor offshore ( cum este BlueLinck Communicazioni din Cipru, care deţine Realitatea Media), presupune : „proprietarul la vedere” ( în acest caz probabil Elan Schwantzenberg) deţine acţiunile doar nominal ( doar pe hârtie), în timp ce „proprietarul real” are un contract la purtător ( Vîntu sau copiii săi), prin care îl poate obliga pe primul să-i dea acţiunile înapoi.

Înainte de Elan Schwartzenberg reprezentantul lui Vîntu a fost Vitalie Dobândă, probabil tot printr-un astfel de contract. Vitalie Dobândă, în calitate de reprezentant al BlueLink Communicazioni , care deţine Realitatea Media, a semnat contractul prin care ASESOFT a preluat managementul Realitatea Media.

Cele mai citite

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă