15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCazul Khashoggi: Procurorul general al Arabiei Saudite s-a deplasat la Istanbul

Cazul Khashoggi: Procurorul general al Arabiei Saudite s-a deplasat la Istanbul

Saoud ben Ablallah Al-Muajab, care a sosit la Istanbul în noaptea de duminică spre luni, urmează să aibă aici o întrevedere cu procurorul general al Turciei, Irfan Fidan, care conduce anchetele turce asupra uciderii lui Khashoggi.

Vizita procurorului saudit survine la două zile după ce Riadul a respins cererea formulată de Ankara pentru extrădarea a 18 persoane arestate de autorităţile saudite în cadrul anchetei asupra uciderii lui Khashoggi.

Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit critic la adresa puterii, a fost ucis la 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde s-a dus pentru a obţine un document ce i-ar fi permis să se însoare cu logodnica sa turcă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că jurnalistul a fost ucis în cadrul unei operaţiuni minuţios planificate şi executate de un comando format din 15 agenţi saudiţi. Denunţând un “asasinat politic”, preşedintele turc i-a cerut Riadului să-i extrădeze pe suspecţi şi să răspundă la două întrebări cruciale: unde se află trupul lui Khashoggi? Cine a ordonat această crimă?

Însă şeful diplomaţiei saudite, Adel al-Jubeir, a respins sâmbătă cererea de extrădare, afirmând că suspecţii arestaţi erau “cetăţeni saudiţi” şi că prin urmare ei vor fi “anchetaţi în Arabia Saudită”.

După ce a afirmat iniţial că jurnalistul în vârstă de 59 de ani a ieşit în viaţă din consulat, Riadul a recunoscut apoi că acesta murise, însă a avansat mai multe versiuni contradictorii care au provocat scepticismul Turciei şi Occidentului.

Presa proguvernamentală turcă a avansat ideea că în acest caz au fost implicaţi mai mulţi oameni din anturajul prinţului moştenitor al Arabiei Saudite.

La mai mult de trei săptămâni după această crimă, anchetatorii turci încearcă să găsească trupul lui Khashoggi. După ce au scotocit printr-o pădure din apropierea Istanbului şi un oraş din nord-vestul Turciei, ei au inspectat săptămâna aceasta, cu ajutorul unui robot, reţeaua de canalizare din jurul consulatului saudit.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă