Statele Unite(SUA) nu se află în prezent într-o recesiune sau într-o „pre-recesiune”, a declarat Casa Albă miercuri, după ce Consiliul Rezervei Federale a majorat ratele dobânzilor pentru a încerca să lupte împotriva inflației.
Secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, a refuzat să comenteze decizia de politică monetară a Fed, după ce a majorat ratele cu trei sferturi de punct procentual, potrivit Reuters.
Ea a spus că administrația Biden va continua să lase Rezerva Federală să fie independentă.
SUA nu se află încă în recesiune, dar sunt semnale tot mai clare că economia americană nu se simte bine
Piața obligațiunilor guvernamentale din SUA trimite un nou lot de semnale că investitorii sunt din ce în ce mai convinși că acțiunile agresive ale Rezervei Federale de a controla inflația vor duce la recesiune.
În timp ce președintele Fed, Jerome Powell, a declarat miercuri că nu vede economia în prezent într-o recesiune, diferențele dintre diferitele perechi de titluri de trezorerie – și instrumentele derivate legate de acestea – s-au mutat în ultimele săptămâni într-o „inversie” atunci când randamentul unei perechi mai scurte dă mai mult decât una mai lungă.
Acestea se alătură unei alte relații de diferențiere a randamentului urmărite pe scară largă – între bancnotele de 2 și 10 ani – care a fost în inversare pentru cea mai mare parte a acestei luni.
Guvernul amână rectificarea bugetară
Guvernul amână rectificarea bugetară până la jumătatea lunii august, contrar așteptărilor ca această decizie să fie aprobată în luna iulie 2022.
Premierul Ciucă și-a exprimat punctul de vedere pe tema rectificării la începutul ședinței de Guvern din 27 iulie.
„O să avem o decizie finală, până la jumătatea lunii august, privind rectificarea bugetară. Vreau să spun de la bun început tuturor că principalii indicatori în baza cărora vom distribui sumele în interiorul procesului de rectificare vor fi cei legaţi de execuţia bugetară în prima jumătate a anului şi modul în care s-au desfăşurat investiţiile, ţinând cont, de asemenea, de un indicator foarte important pe care l-am asumat, şi anume reducerea cheltuielilor cu 10 la sută la bunuri şi servicii, astfel încât să putem să ne asigurăm la fondul de rezervă o sumă pe care să putem să o folosim în funcţie de situaţiile neprevăzute. S-a văzut cât se poate de limpede că dinamica tuturor acestor situaţii impune de la sine să avem o rezervă consistentă, astfel încât să putem să intervenim atunci când este cazul”, a declarat premierul.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!