Cardinalul George Pell, închis în urmă peste un an pentru abuz sexual asupra a doi minori, a fost eliberat după ce Curtea Supremă de Justiţie din Australia i-a anulat marţi condamnarea de şase ani, informează BBC.
Fost trezorier la Vatican şi fost consilier al Papei, George Pell, în vârstă de 78 de ani, a fost cea mai importantă figură din Biserica Catolică încarcerată pentru astfel de infracţiuni.
În decembrie 2018, un juriu l-a găsit vinovat că a abuzat doi băieţi în Melbourne, în anii 90, când era arhiepiscop, şi l-a condamnat la 6 ani de închisoare.
Decizia Curţii australiene are efect imediat. Toţi cei şapte judecători au hotărât unanim în favoarea cardinalului. Ei au spus că juriul nu a luat în considerare în mod corespunzător toate dovezile prezentate în proces. Acesta a fost ultimul pas legal făcut de cardinal aflat în închisoare, după ce o Tribunalul Suprem din Victoria a reconfirmat condamnarea lui anul trecut, întrucât ce Pell a făcut apel.
Biserica Catolică și-a apărat cardinalul condamnat pentru pedofilie
Biserica Catolică din Australia a susţinut că el este nevinovat încă de la început, când poliţia l-a acuzat în iunie 2017.
„Mi-am susţinut constant nevinovăţia în timp ce am fost victima unei nedreptăţi grave”, a spus Pell într-un comunicat după ce a fost dată decizia. El a executat peste 400 de zile din condamnare.
Fostul consilier al papei fost eliberat din închisoarea Barwon din Victoria, marţi, la prânz, şi a fost dus la o mănăstire carmelitană din Melbourne, a scris presa locală.
Vaticanul a afirmat că ”respectă” condamnarea
Totuși, Vaticanul a informat, în luna august a anului trecut, când Tribunal Suprem din Victoria a respins apelul prezentat de apărarea cardinalului, că”a luat notă” şi respectă decizia tribunalului australian care a ratificat condamnarea la şase ani de închisoare pentru pederastie a cardinalului George Pell, dar a reamintit că înaltul prelat şi-a menţinut întotdeauna nevinovăţia, potrivit.
”Sfântul Scaun reiterează respectarea sistemului judiciar australian, cum a făcut şi la 26 februarie când s-a anunţat verdictul în prima instanţă”, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.
El a precizat că ”în timp ce se desfăşoară procedurile, Sfântul Scaun aminteşte că înaltul prelat mereu şi-a susţinut nevinovăţia de-a lungul procesului, iar cardinalul are dreptul la recurs”.
Mesajul Sfântului Scaun pentru victime
”Sfântul Scaun îşi reafirmă apropierea faţă de victimele abuzului sexual şi angajamentul de a-i urmări prin intermediul autorităţilor ecleziastice competente pe acei membri ai clerului care comit abuzuri”, se menționează în declaraţia oficială. Pell a fost găsit vinovat de pederastie şi condamnat în februarie la 6 ani de închisoare pentru abuzuri împotriva minorilor, inclusiv asupra a doi copii de cor de la catedrala din Melbourne între 1996 şi 1997.
Preşedinta Tribunalului din Victoria a confirmat la mijlocul anului 2019 că Pell va continua să-şi ispăşească condamnarea şi va putea beneficia de libertate condiţionată în 2022. În afara tribunalului, un grup de victime ale abuzurilor sexuale şi familiile lor au salutat sentinţa împotriva lui Pell.
Problemele ”sexuale” ale Bisericii Catolice
Condamnarea a fost ultima dintr-o întreagă serie de scandaluri legate de abuzuri sexuale tolerate de Biserica Catolică, care a preferat cu consecvență să mute preoții acuzați sau vinovați de pedofilie în alte parohii decât să îi caterisească și să îi defere instanțelor de judecată sau poliției. Problema pedofiliei și a ascunderii ei în sânul bisericilor pentru prevenirea „întinării” renumelui religios este vizibilă și la alte confesiuni, iar în ultimii ani Martorii lui Iehova, denominație religioasă neoprotestantă foarte vocală, au trebuit să plătească milioane de dolari pentru astfel de „ascunzișuri” ilegale ale unor acte condamnabile de pedofilie sau de viol.
Cariera fostului condamnat
Cariera lui Pell în Biserica Catolică include numirea ca arhiepiscop de Sydney în 2001 şi primirea în Colegiul Cardinalilor în 2003. El a făcut parte din conclavele care i-au ales pe papii Benedict al XVI-lea şi Francisc, iar în 2013 actualul suveran pontif l-a numit în consiliul de nouă cardinali (C9) care îl asistă în reforma Curiei, Guvernul statului Vatican. În 2014, el a primit funcţia de secretar al economiei, practic a treia ca importanţă în statul papal.