6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalCarantina se instaurează în Europa de Est, pe măsură ce cazurile de...

Carantina se instaurează în Europa de Est, pe măsură ce cazurile de Covid-19 au explodat

Guvernele iau măsuri drastice

Cazurile de Covid-19 au explodat, mai ales în partea de Est a Europei, unde rata de vaccinare este foarte scăzută. Pentru a ține sub control pandemia, autoritățile decid, rând pe rând, să instaureze carantina.

Tot mai multe țări din Europa de Est decid să impună măsuri drastice, printre care și carantina, pentru a ține sub control explozia de cazuri noi de infecție cu Covid-19. Letonia a devenit miercuri primul stat membru al blocului comunitar care a închis din nou bucăți din economia sa pentru a evita colapsul din sistemul sanitar.

Letonia, prima țară europeană care impune carantina

Pentru luna viitoare, țara baltică, cu 1,9 milioane de oameni, va închide baruri și magazine și va relua învățământul la distanță pentru studenți. Letonia are una dintre cele mai ridicate rate de noi cazuri de Covid în raport cu populația din lume, potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), după ce a ținut cu succes virusul la distanță luni de zile. Krišjānis Kariņš, premierul țării, a declarat că sistemul de sănătate este în pericol, iar singura soluție pentru a scăpa de pandemie este vaccinarea.

Doar 57% din cei 1,9 milioane de letoni sunt complet vaccinați, cu mult sub media UE de 74%. Guvernul a impus carantina de noapte pentru o lună, circulația fiind restricționată de la 20:00 la 5:00. Măsurile sunt valabile și pentru persoanele vaccinate, motiv pentru care premierul și-a cerut scuze personal.

Estonia ar putea urma exemplul vecinilor

Numărul cazurilor de infectare în Letonia a crescut cu 49% săptămâna trecută, conform autorităţilor sanitare. Au fost anulate mare parte din operaţiile planificate săptămâna trecută, pe fondul unei nevoi crescute de paturi şi de personal. De asemenea, Estonia a anunțat că ar putea urma exemplul vecinilor letonieni, dacă situația epidemiologică nu se îmbunătățește.

Moscova a anunțat, la rândul ei, carantină pentru cetățeni dacă numărul de cazuri de Covid-19 nu scade în următoarea sătpămână. Potrivit The Moscow Times, autoritățile vor închide toate magazinele neeseșniale, restaurantele, barurile, muzeele și parcurile.

Rusia impune măsuri drastice

De asemenea se vor suspenda procedurile medicale planificate din 30 octombrie-7 noiembrie. Măsurile vor intra în vigoare dacă numărul total de cazuri noi de Covid-19 din capitală în următoarele șapte zile depășește numărul de infecții înregistrate în săptămâna precedentă.

Președintele Vladimir Putin a aprobat miercuri o săptămână nelucrătoare între 30 octombrie și 7 noiembrie, deoarece grupul operativ rusesc pentru coronavirus a raportat un alt record zilnic de 1.028 de decese provocate de Covid-19 în ultimele 24 de ore. În Rusia s-au vaccinat 45,7 milioane de persoane cu schema completă, însemnând un procent de 31,7% din populația eligibilă.

În Polonia, autoritățile monitorizează creșterea numărului de cazuri. Numărul noilor infectări înregistrate în decurs de 24 de ore s-a dublat comparativ cu săptămâna precedentă. Din acest motiv, premierul țării a anunțat că vor fi luate măsuri „drastice” pentru a stopa răspândirea în masă a coronavirusului.

România, a doua țară cu cea mai mică rată de vaccinare

Pe de altă parte, presa internațională notează faptul că România se află printre cele mai afectate țări din lume, atingând un număr record de cazuri noi de infecție cu Covid-19, dar și de decese. Țara noastră a apelat la Organizația Mondială a Sănătății pentru ajutor în gestionarea situației epidemiologice, care este acum comparată cu scenariile dramatice ale Italiei, de la începutul pandemiei.

Mai multe țări europene și-au oferit sprijinul în combaterea situației epidemiologice de la noi, printre care Polonia, Ungaria, Țările de Jos, Austria, Danemarca, Republica Moldova, Italia și Germania. Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că școlile se vor închide timp de două săptămâni începând de luni, în timp ce vor exista și restricții de circulație pe timp de noapte pentru persoanele nevaccinate.

Noi restricții impuse de autorități

De asemenea, masca de protecție va deveni obligatorie pentru toată lumea, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. În România, țară cu peste 19 milioane de oameni, doar 5,71 de milioane de persoane s-au vaccinat cu schema completă, însemnând un procentaj de 29,6% din populația eligibilă. Explozia numărului de cazuri pune sub o presiune extremă sistemul sanitar, aflat deja la capacitate maximă.

Totodată, Bulgaria deține recordul pentru cel mai mic număr de cetățeni vaccinați. 20% din populație s-a imunizat cu schema completă, în timp ce cazurile se înmulțesc semnificativ de la o zi la alta.

Contrastul dintre Est și Vest

Specialiștii evidențiază contrastul dintre Est și Vest. În timp ce oficialii UE au lăudat campania de vaccinare a blocului, guvernele din aripa fostă comunistă a UE nu reușesc să-i convingă pe cetățeni de beneficiile vaccinării, în ciuda creșterii continue a numărului de decese zilnice.

De asemenea, OMS a subliniat faptul că pandemia de coronavirus s-ar putea extinde cu cel puțin un an din cauza că țările sărace au o rată foarte scăzută de vaccinare. Dr. Bruce Aylward a făcut apel către țările dezvoltate să  lase locul lor în „coada” de achiziționare a vaccinurilor pentru țările cu venituri foarte reduse.

India a administrat 1 miliard de doze de vaccin

Pe de altă parte India, țară care în primăvară se confrunta cu decese record, a atins pragul de peste 1 miliard de doze de vaccin administrate.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă