Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat, miercuri seară, că Austria va vota împotriva României în Consiliul JAI, la 8 decembrie 2022.
Întrebat dacă Austria va menține acest veto la adresa României, cancelarul Nehammer a reluat argumentația privind migranții ilegali care vin prin România, Bulgaria și alte țări.
„Sunt multe probleme politice pe care trebuie să le discutăm. Una dintre ele este migrația. Avem peste 100.000 de migranți ilegali dintre care 75.000 nu au fost înregistrați niciodată (în niciuna dintre țările europene prin care au trecut, înainte să ajungă în Austria – n.n.). Nu este o problemă politică, este o problemă de securitate. Avem o problemă reală cu migrația ilegală”, a specificat cancelarul Austriei. Nehammer a reluat și o declarație a ministrului său de Interne, care „a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară”.
Cancelarul Austriei primește Croația în Schengen, deși și prin Croația vin migranți ilegali
O noutate este însă poziția exprimată, ieri, despre Ungaria. „Ne întrebăm dacă Ungaria poate rămâne membru Schengen, în această situație”, a spus președintele PPE, Manfred Weber, aflat alături de cancelarul Nehammer.
Șeful guvernului de la Viena a subliniat că Austria este o țară mică, având doar 8,9 milioane de locuitori. Nehammer a precizat că Germania, de exemplu, are același număr de migranți ilegali, însă la o populație proprie mult mai mare. Nehammer a precizat că în Austria intră cam patru – cinci mii de migranți ilegali pe zi.
În anul 2015, când a început criza refugiaților în Europa, guvernul de la Budapesta a avut o inițiativă controversată – aceea de a construi un gard la granița dintre Serbia și Ungaria. Nehammer a spus, acum, că Austria ar trebui să ajute alte țări pentru a ridica asemenea garduri.
Șeful guvernului Austriei a făcut aceste declarații, miercuri seară, la Viena. Declarațiile au survenit după o reuniune a Partidului Popular European (PPE), din care face parte și partidul lui Nehammer. Reuniunea de la Viena a fost condusă de președintele PPE, Manfred Weber (Germania). Nehammer a făcut aceste declarații chiar în prezența lui Weber. Înainte de declarația lui Nehammer, Weber anunțase că PPE își menține sprijinul pentru extinderea Spațiului Schengen.
Migranții ilegali trec din Turcia în Bulgaria și de acolo fie în România, fie în Serbia. Din Serbia, cei mai mulți dintre ei trec în Ungaria, care este stat Schengen. Alții trec ilegal din Serbia în Croația sau din Serbia în România. Din Ungaria, migranții ilegali trec, tot ilegal, în Austria.
UPDATE Europarlamentarul Rareș Bogdan a precizat că Ungaria are circa „o mie de forțaje pe zi”, spre Austria. Acesta este contexul în care Weber s-a întrebat dacă Ungaria mai poate fi membru Schengen.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!