Toţi turiştii rămași în străinătate în urma falimentului companiei cu care au călătorit trebuie să fie repatriaţi în Marea Britanie, scrie BBC.
Eşecul a dus la declanşarea “celei mai ample operaţiuni de repatriere de pe timp de pace” dar care seamănă mai mult cu Evacuarea de la Dunkirk, momentul când armatele Londrei (peste 300 000 de ostași) au spălat putina în cel mai strategic și englezesc mod posibil din fața hoardelor naziste invadatoare. Astfel, peste 150.000 de britanici vor fi aduşi acasă prin operațiunea de urgență “Operation Matterhorn”.
Peter Fankhauser, directorul general falimentarei, a declarat într-un stil profund suspect că prăbuşirea este “profund regretabilă”. Fankhauser s-a mulțumit, în același stil, să transmită scuze “milioanelor de clienţi şi miilor de angajaţi”. Eşecul firmei aruncă în nesiguranță 22 000 de locuri de muncă, dintre care 9 000 în Marea Britanie.
Secretarul pentru Transporturi, Grant Shapps, anunţat că guvernul şi CAA au angajat zeci de avioane care să transporte clienţii acasă, gratuit. Treaba se știa de ceva vreme – se pare –, așa că de duminică, avioane goale deja începuseră să zboare către străinătate, pentru ca luni să poată aduce turiştii britanici în ţară.
Economiștii BBC scriu că în mai 2019 T. Cook a raportat pierderi de 1,5 miliarde de lire pentru prima jumătate a anului financiar, dintre care 1,1 miliarde au picat din cauza deciziei de diminuare a valorii My Travel, afacerea cu care a T. Cook a fuzionat în 2007. Brexit a cauzat, la rândul său, întârzierea sau chiar anularea planurilor de vacanță, având rolul său în pierderile înregistrate. Iar Secretarul pentru Afaceri Andrea Leadsom a spus că va scrie Serviciului pentru Insolvenţe pentru a cere să “investigheze rapid” circumstanţele legate de intrarea în lichidare a Thomas Cook.