2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalBoris Johnson vrea să rămână premier până în 2029

Boris Johnson vrea să rămână premier până în 2029

Boris Johnson vrea să rămână premier al Marii Britanii până în anul 2029. Șeful Executivului de la Londra a anunțat că va cadida din nou pentru această funcție, în anul 2024.

„Îmi voi continua munca și o voi face atâta timp cât voi avea privilegiul și onoarea de a ocupa această funcție”, a declarat premierul, citat de publicația britanică The Sun.

Boris Johnson a indicat că dorește să rămână prim-ministru până în 2029, pe fondul cererilor crescânde de a demisiona din cauza „partygate”. Liderul Executivului a promis să candideze pentru a fi reales, pentru încă cinci ani, în anul 2024. „Am mult mai mult de lucru”, a subliniat premierul.

Scandalul „Partygate”

Boris Johnson face aceste declarații în ciuda cotei sale de popularitate aflată în scădere în Regatul Unit. O serie de politicieni îi cer demisia din funcția de premier, în urma scandalului „Partygate”.

Alți trei parlamentari conservatori și-au retras sprijinul miercuri, începând cu Tobias Ellwood, care a declarat că a trimis o scrisoare oficială prin care cere un vot de neîncredere față de prim-ministru. Deputații din Opoziție îi cer demisia încă de acum câteva săptămâni.

Dar într-un mesaj adresat celor care-l acuză, Boris Johnson a declarat pentru The Sun: „Nu voi accepta criticile din partea Partidului Laburist sau de la nimeni. Cel mai bun răspuns la orice critică este să ofer. Acesta este guvernul care a oferit Brexit-ul, a oferit o majoritate de 80 de locuri, a oferit cea mai rapidă lansare de stimulente și cea mai rapidă creștere economică din G7”.

Anthony Mangnall, membru în Parlament din 2019, continuă să critice „acțiunile și greșelile” lui Boris Johnson. Apoi a luat poziție un deputat vechi, Sir Gary Streeter. Acesta a spus că a făcut același pas pentru că „nu poate împaca durerea și sacrificiul” marii majorități a populației cu „atitudinea și activitățile” celor din Downing Street.

Conservatorii care-i cer demisia lui Johnson ar fi „egoiști”

Dar Johnson a respins aceste cereri de a demisiona. Secretarul pentru Cultură, Nadine Dorries, care este extrem de loială premierului, i-a calificat pe „rebelii” conservatori drept „egoişti”. Ei ar fi „o mână de ego-uri” care „vor să facă totul despre ei”.

Cererile de demisie către Sir Graham Brady s-au înmulțit pe măsură ce știrile sugerau că prim-ministrul a participat la mai multe adunări investigate de poliție decât se credea anterior.

Boris Johnson a fost văzut îndreptându-se spre apartamentul său din Downing Street în noaptea în care a găzduit o adunare care este investigată de Poliția Metropolitană. De asemenea, se spune că prim-ministrul a vorbit la alte două adunări. Acestea sunt investigate de Scotland Yard.

La „Întrebările primului ministru”, premierul Johnson nu a vobit despre prezenta sa la presupusa petrecere din apartamentul său. Premierul le-a spus doar parlamentarilor că „procesul trebuie să continue”.

Downing Street le-a transmis jurnaliștilor că ofițerii Poliției Metropolitane nu l-au contactat încă pe prim-ministru cu privire la o eventuală declarație în fața Poliției. Dar furia conservatorilor a crescut de la publicarea raportului redus, dar încă acuzator al lui Sue Gray, pe tema partygate. Domnul Ellwood, un fost ministru care prezidează Comisia de Apărare din Camera Comunelor, a declarat într-un interviu, miercuri, că și-a pierdut încrederea în domnul Johnson.

Este „oribil” ca toți parlamentarii să fie obligați să-l apere pe premier

„Este oribil ca toți parlamentarii să fie nevoiți să apere în permanență acest lucru în fața publicului britanic”, a spus el pentru Sky News. „Nu cred că prim-ministrul își dă seama cât de îngrijorați sunt colegii din fiecare colț al partidului, că toate acestea merg într-un singur sens și vor aluneca invariabil către un loc foarte urât”.

Domnul Mangnall s-a alăturat rebelilor miercuri după-amiază, postând pe Twitter: „Standardele în viața publică contează. În acest moment nu îl mai pot sprijini pe premier”.

Deputatul din South West Devon Sir Gary, care a intrat pentru prima dată în Camera Comunelor în 1992, a declarat că a luat decizia în urma evaluării inițiale a doamnei Gray, publicată luni.

„Nu pot împăca durerea și sacrificiul marii majorități a publicului britanic în timpul pandemiei cu atitudinea și activitățile celor care lucrează în Downing Street”, a spus el.

Aceste acte de revoltă vin de la 13 conservatori i-au cerut public demisia. Se crede însă că mulți alții au făcut-o în mod privat.

Un vot de încredere va fi declanșat dacă Sir Graham primește 54 de scrisori care îl solicită. 54 de scrisori ar însemna 15 la sută dintre parlamentari.

Luni, doamna Gray a dezvăluit că 12 evenimente între 2020 și 2021 sunt investigate de poliție. Acum se crede că dl Johnson a fost prezent la cel puțin șase dintre adunările investigate.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă