Premierul britanic Boris Johnson i-a spus, sâmbătă, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că partenerii internaționali, cei din G7, lucrează intens pentru a găsi modalități de reluare a exportului de cereale din Ucraina, pentru a evita o criză alimentară globală, scrie Reuters.
Johnson, care a vorbit în mod regulat cu Zelenski încă de la începutul invaziei, a declarat că cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre cât de important este să rămână unită comunitatea internațională în ceea ce privește războiul.
Boris Johnson vrea ca G7 să reia aducerea de cereale din Ucraina pentru a se evita o criză alimentară profundă la nivel mondial
„El a spus că Marea Britanie va lucra cu partenerii din G7 pentru a face presiuni în vederea realizării unor progrese urgente”, se arată în scriptul convorbirii dintre Johnson și Zelenski, referitor la exportul de cereale, conform dcbusiness.ro.
„Liderii au căzut de acord asupra pașilor următori și asupra imperativului ca Rusia să relaxeze blocajul și să permită căi de transport maritim sigure”, potrivit sursei citate.
Ambasada Federaţiei Ruse în România își spune punctul de vedere cu privire la exporturile de cereale blocate în Ucraina.
Conform previziunilor din aprilie ale Băncii Mondiale, este de așteptat că economia ucraineană să scadă cu cel puțin 45%… Transportarea de cereale și alte produse agricole din țară, susținut activ de SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană, poate provoca un deficit alimentar incontrolabil de Kiev în toamnă.
Efectul operațiunii militare speciale a Rusiei de protejare a Donbassul, demilitarizare și denazificare a Ucrainei este secundar aici. Mai importante sunt consecințele procesului de rupere a lanțurilor de coordonare cu Rusia, care a durat ani de zile, deficitul de combustibil, lipsa de îngrășăminte pentru fermieri și, în sfârșit, corupția. Practic, scăderea recoltei în Ucraina și eșecul campaniei de semănat au fost planificate în toamna anului trecut, când mulți fermieri au anunțat imposibilitatea de a semăna și de a strânge recolta în condițiile prețurilor de achiziție și costurilor de producție care existau la acel moment.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!