13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăInternaționalBogdan Mirică și Cristi Puiu, fiecare cu câte șase statuete „Sieranevada“ și...

Bogdan Mirică și Cristi Puiu, fiecare cu câte șase statuete „Sieranevada“ și „Câini“, marii câștigători la Gopo 2017

Peste 900 de invitați au participat la cea de-a XI-a ediție a „Oscarurilor româneşti“, care a avut loc la Teatrul Național „I.L. Caragiale“.  A fost o gală cu toate ingredientele necesare, cu covor roșu și vedete cărora puteai să le dai nota 10 pentru ținute, dar și cu unele cărora puteai să le acorzi, fără să stai prea mult pe gânduri, multe… zmeure, cu actori din toate categoriile de vârstă, de la cei din Noul Val la cei care ne-au încântat copi­lăria.  

Prezentată de actorul Alexandru Bogdan, gala a avut multă bună dispoziție, fără momente de plictiseală, organizatorii imaginând și mici pelicule amuzante ce faceau referire la filmul românesc, a cărui suferință principală nu este calitatea, ci numărul de spectatori din cinematografe.

„Nu o să iei nimic, o să ia tot Cristi și Cristian“

Unul dintre primele premii acordate a fost cel ­pentru ­debut, luat de pelicula “Câini”, în regia lui Bogdan Mirică. Regizorul a stârnit amuzamentul sălii spunând că înainte de gală a primit un SMS de la producătoarea filmului, în care îi spunea: “Nu o să iei nimic, o să ia tot Cristi și Cristian”. Nu a fost deloc așa, peliculele “Câini”, a lui Bogdan, și “Sieranevada”, a lui Cristi, adjudecându-și fiecare câte șase statuete Gopo. 

Cristi Puiu, unul dintre favoriții galei prin numărul de premii câștigate, a ținut să-i mulțumească lui Lucian Pintilie, ale cărui aprecieri l-au determinat să continue să scrie scenarii. Premiul pentru cel mai bun regizor a fost dedicat de către Cristi Puiu actorului Sorin ­Medeleni, care după 37 de ani de scenă a părăsit această ­lume.

„Pentru întreaga carieră de până acum“

Premiul pentru întreaga carieră i-a revenit lui Ion Dichiseanu, care, teatral și cu umor, a ținut să specifice că este acordat “pentru întreaga carieră de până acum”, aceasta continuând cu roluri în teatru și film alături de echipe tinere. Constantin Cotimanis, cel care i-a înmânat premiul, nu a scăpat ocazia să facă o glumă, referindu-se nu numai la nenumăratele roluri in­terpretate de Ion Dichi­seanu, ci și la imaginea lui de Don Juan și numărul femeilor care l-au iubit. 

Pentru Valentin Uritescu, Premiul pentru întreaga activitate a avut o simbolistică aparte, actorul începându-și activitatea într-un film semnat de Gopo, “S-a furat o bombă”, în care a avut o singură replică, “Să mergem!”, și încheind-o cu un premiu Gopo! În semn de respect, cel care i-a înmânat premiul, Claudiu Bleonț, i-a sărutat mâna. Un moment emoționant, susținut și de un filmuleț în care se vorbește despre el, a fost acordarea Premiului special lui Constantin Petre, responsabil de peste 40 de ani cu efectele speciale, pirotehnistul cunoscut pe platou ca Nea Bombi. Numai cei care lucrează în industria filmului știu cât de important este pirotehnistul, de măiestria lui depinzând siguranța actorului.

„#selfie 69“, cel mai vizionat

Un premiu care a readus în discuție numărul de spectatori din sălile de cinema românești a fost Premiul publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office în 2016, acesta revenindu-i peliculei “#selfie 69”, care a adus peste 100.000 de spectatori. Alături de, cum a subliniat cu umor Alexandru Bogdan… Piața Victoriei!

Și tot el, anunțând Premiul pentru cele mai bune costume, a ținut să spună: “Depinde, uneori depinde și de garderoba personală a actorului”. 

Umor a avut și Vlad Ivanov când, primind Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, ne-a anunțat “cu amărăciune” că și-a pierdut un prieten care, după ce a văzut filmul, l-a sunat să-l întrebe: “Ție nu ți-e frică să dormi noaptea cu tine în casă?”. Premiul pentru cel mai bun montaj, “ce îi răsplătește pe cei care repară greșelile regizorilor”, i-a oferit lui Ciprian Cimpoi prilejul să-i adreseze mulțumiri lui Cristi Puiu “că le-a dat această șansă”. Gala s-a încheiat cu un moment coregrafic susținut de Linotip – Centru Coregrafic Independent.   

Distincţii. Premiile Gopo, în ordinea acordării

Cel mai bun scurtmetraj: “4:15 PM Sfârșitul lumii”, regia Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga

Ce mai bun film de debut: “Câini”, Bogdan Mirică

Cele mai bune costume: Dana Păpăruz, “Inimi cicatrizate

Cel mai bun sunet: Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette, “Câini”

Premiul publicului: “#selfie 69”, regia Cristina Iacob

Cel mai bun film european: “Fiul lui Saul”, regia Laszlo Nemes, distribuit de Transilvania Film

Cel mai bun rol secundar masculin: Vlad Ivanov, “Câini”  

Cel mai bun rol secundar feminin: Ana Ciontea, “Sieranevada”

Cea mai bună muzică originală: Codrin Lazăr, Sorin Romanescu, “Câini”

  
Premiul special: Constantin Petre, efecte speciale

Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu, “Inimi cicatrizate”

Cel mai bun documentar: “Doar o răsuflare”, regia Monica Lăzurean-Gorgan

Cel mai bun montaj: Letiția Ștefănescu, Ciprian Cimpoi, “Sieranevada”

Cea mai bună imagine: Marius Panduru, “Inimi cicatrizate”, și Andrei Butică, “Câini” 

Tânără speranță: Anamaria Antoci, pentru producția “Ilegitim”

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură, Bianca Boeroiu și Domnica Bodogan, “Inimi cicatrizate”

 Premiul pentru întreaga carieră: Ion Dichiseanu

Cel mai bun scenariu:  Cristi Puiu, “Sieranevada”

Cea mai bună actriță în rol principal: Dana Dogaru, “Sieranevada”

Cel mai bun actor în rol principal: Gheorghe Visu, “Câini”

Cel mai bun regizor: Cristi Puiu, “Sieranevada”

Cel mai bun film: “Sieranevada”, Cristi Puiu

Premiul pentru întreaga activitate: Valentin Uritescu

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă