-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalBiden invită aproximativ 110 țări la un summit virtual pentru democrație

Biden invită aproximativ 110 țări la un summit virtual pentru democrație

Președintele Joe Biden a invitat aproximativ 110 țări la un summit virtual pentru democrație în decembrie. Printre invitați se regăsesc majoritatea aliaților occidentali, dar nu Ungaria și Turcia, potrivit unei liste publicate marți pe site-ul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii .

România și Moldova se află și ele pe lista invitaților.

China, principalul rival al Statelor Unite, nu este invitată, în timp ce Taiwan se numărăr printre participanți – o mișcare care riscă să enerveze Beijingul.

Nici Rusia nu apare printre invitații lui Biden la Summitul democrației.

Turcia, un aliat NATO al Statelor Unite, al cărui președinte Recep Tayyip Erdogan a fost supranumit „autocrat” de Biden, nu a intrat pe listă.

Dintre țările din Orientul Mijlociu, doar Israel și Irak vor avea loc în conferința online, programată în perioada 9-10 decembrie.

India, numită adesea „cea mai mare democrație din lume”, va fi prezentă, în ciuda criticilor din ce în ce mai mari din partea apărătorilor drepturilor omului cu privire la retragerea democratică în timpul prim-ministrului naționalist hindus Narendra Modi.

La fel va fi și Pakistanul, în ciuda relației sale cu Washington.

Irakul este și el printre invitați, în timp ce aliații tradiționali arabi ai SUA – Egipt, Arabia Saudită, Iordania, Qatar și Emiratele Arabe Unite, nu sunt.

Biden a invitat Brazilia, chiar dacă președintele său de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro, a fost criticat pentru că are o înclinație autoritară și a fost un susținător ferm al lui Donald Trump.

Totodată, și Ungaria, condusă de premierul naționalist dur Viktor Orbán și care se află în colimatorul UE, a fost exclusă de pe lista participanților la Summitul democrației.

În Europa, Polonia a fost invitată la summit, în ciuda tensiunilor persistente cu Uniunea Europeană cu privire la situația în materie de drepturile omului.

În Africa, Republica Democrată Congo, Africa de Sud, Nigeria și Niger se numără printre țările de pe listă.

În ciuda informațiilor inițiale că Serbia nu ar fi invitată, numele țării apare pe lista invitaților.

Anunțând summitul din august, Casa Albă a spus că întâlnirea va „galvaniza angajamentele și inițiativele pe trei teme principale: apărarea împotriva autoritarismului, combaterea corupției și promovarea respectării drepturilor omului”.

Conferința a fost un angajament de campanie al președintelui SUA, care a plasat lupta dintre democrații și „guvernele autocratice” în centrul politicii sale externe.

„Pentru acest summit de lansare… există un motiv pentru a aduce un set larg de actori în sală: oferă un schimb de idei mai bun decât stabilirea unui standard perfect pentru calificare”, a declarat Laleh Ispahani de la Open Society Foundations pentru AFP.

În loc să folosească summitul ca pe o întâlnire anti-China, Ispahani l-a îndemnat pe Biden să abordeze „declinul grav al democrației din întreaga lume – inclusiv modele relativ robuste precum SUA”.

Acest summit este organizat pe măsură ce democrația a suferit eșecuri în țările în care SUA și-au pus mari speranțe.

Sudanul și Myanmarul au trecut prin lovituri de stat militare, Etiopia se află în mijlocul unui conflict care ar putea duce la „implozia” sa, potrivit diplomaților americani, iar talibanii au preluat puterea în Afganistan în urma retragerii trupelor americane după două decenii.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă