Autorul seriei de documentare controversate despre comunităţile romă şi românească din Marea Britanie, „The Romanians are coming”, James Bluemel, a declarat, vineri, în cadrul unei dezbateri din Timişoara, că îi place România, iar despre români a spus că „sunt oameni de treabă, amuzanţi”, informează Mediafax.
Citește și: De ce nu poate România să contracareze campaniile defăimătoare din Marea Britanie
În cadrul dezbaterii, Bluemel a fost întrebat despre unul din episoade, în care face referire la oraşul Oraviţa și care prezintă mai mulţi români din judeţul Caraş-Severin ajunşi în Anglia, dar şi imagini din oraş în care apar blocuri dărăpănate și câini maidanezi care scotocesc prin gunoaie.
Întrebat de ce nu a arătat şi o parte din frumuseţea Oraviţei, James Bluemel a răspuns că lui îi place ţara noastră, dar că el prezintă România „celor din serial”, nu a lui.
„Îmi place România, am petrecut o vacanţă aici, eu arăt România oamenilor, nu a mea, oamenii mi-au arătat unde locuiesc, ei m-au dus acolo. Le-am spus să-mi arate oraşul, mi-au arătat cum văd ei Oraviţa”, a spus autorul serialului.
De asemenea, participanţii la dezbatere au comentat pe marginea titlului seriei despre care au afirmat că este unul „nefericit”.
„Titlul se referă la un fenomen şi niciun serial nu poate reda în integralitatea sa acest fenomen. Am vrut să arătăm care sunt temerile şi prejudecăţile britanicilor. Titlul este intenţionat controversat, pentru a atrage publicul. (…) Dacă dumneavoastră credeţi că în acest film am arătat numai partea rea a românilor, nu am cum să vă schimb această impresie. Românii sunt oameni de treabă, amuzanţi. Filmul meu este un amestec de umanitate, de tragedie, de comedie, este un film pozitiv”, a declarat Bluemel.
Citește și: INS: Românii din țară sunt tot mai puțini și tot mai bătrâni
Regizorul documentarului „Romanians are coming” a mai spus că seria a avut parte de multe comentarii, însă cele negative au venit doar din partea românilor.
„Este interesant, au fost o grămadă de comentarii despre acest film. Toate comentariile pozitive au venit din partea britanicilor. Nu am văzut niciun comentariu negativ din partea lor, toate au venit de la români. Britanicii au fost de partea personajelor din film, habar nu aveau că aceşti oameni au făcut atâtea sacrificii ca să ajungă în Anglia. Nu ştiam că au fost nevoiţi să îşi ia rămas-bun de la copiii lor pentru a căuta un loc de muncă”, a explicat James Bluemel.
Cât despre faptul că românii le-ar fura locurile de muncă britanicilor, Bluemel a precizat că nu a vrut să scoată în evidenţă acest aspect.
„Locuri de muncă sunt… Este şi o lene a britanicilor, care spun: eu nu am de gând să fac munca asta, nu mă duc să culeg fructe, nu-mi distrug spatele pentru asta, opt ore pe zi, pentru salariul minim. Dar sunt oameni care trebuie să facă şi asta. În film apare un fermier din Kent, care spune că, dacă n-ar fi românii, nu ar găsi pe nimeni care să lucreze pe terenurile lui”, a mai spus britanicul.
Timişorenii vor putea viziona, în premieră, seria „Romanians are coming”, vineri seară, începând cu ora 20.00, la Centrul cultural Ambasada, intrarea fiind liberă.
James Bluemel a fost invitat la Timişoara de Asociaţia Documentor, care proiectează integral seria în cadrul acţiunii Open Documentary Session 2015, un eveniment susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Consiliul Judeţean Timiş.
Citește și: Channel 4, investigat de CNA-ul britanic, pentru documentarul „Vin românii”
Seria „The Romanians are coming” prezintă felul în care imigranţii din România trăiesc şi muncesc în Marea Britanie și conţine trei episoade de câte 60 de minute, fiind difuzată de Channel 4 în luna februarie.
Difuzarea seriei „The Romanians Are Coming” de către postul Channel 4 a generat protestele comunităţii de români din Marea Britanie, nemulţumită de modul de abordare al documentarului, considerând că acesta a fost părtinitor şi s-a concentrat doar pe aspectele negative ale migraţiei. Difuzarea documentarului a stârnit o serie de critici inclusiv din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra.
Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. „Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi”, afirmă el. Documentarul prezintă tocmai poveştile a trei astfel de persoane.
Documentarul a fost criticat de oficiali români şi membri ai comunităţilor româneşti din Anglia şi Scoţia, care spun că ar fi tendenţios la adresa românilor. De altfel, numeroşi români au participat, la Londra, la un protest „în tăcere” faţă de acest documentar.
Totuși, materialul difuzat de Channel 4 a primit şi reacţii positive. Mai multe ONG-uri româneşti au felicitat postul britanic pentru seria de reportaje şi au arătat că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranţă sau de ipocrizie, faţă de problema sărăciei.