FOTO+VIDEO. Autorul masacrului din Noua Zeelandă, în vizită în România în 2018

Brenton Tarrant, suspectul atacului asupra a două moschei din localitatea neo-zeelandeză Christchurch, soldat cu 49 de morţi, a apărut sâmbătă în faţa instanţei, care l-a acuzat de crimă.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 16.03.2019 - 15:56

UPDATE: Autorul atacului armat din Noua Zeelandă a efectuat un turneu în Bulgaria, România şi Ungaria în 2018, anunţă procurorul-şef din Bulgaria, Sotir Ţaţarov, care a demarat o anchetă în această privinţă. SRI efectuează mai multe verificări privind vizita din 15 noiembrie anul trecut, în România, a autorului atacului armat din Noua Zeelandă, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

Oficialul bulgar a precizat că bărbatul s-a aflat în această țară între 9 și 15 noiembrie 2018, după care a plecat cu un avion către București, de unde s-a îndreptat către Ungaria cu o mașină închiriată.  Ţaţarov a explicat că investigația a fost deschisă pentru a stabili dacă „versiunea sa, conform căreia el dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă el avea alte scopuri”. Potrivit novinite.com, australianul a călătorut în regiunea Balcanilor și în 2016, atunci când a vizitat Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Bosnia.

Pe arma ucigașului, care a postat pe Internet imaginile masacrului, era scris numele unuia dintre cei mai importanți domnitori din istoria medievală a Principatelor Române: Ștefan Cel Mare. Totodată, iar pe unul dintre încărcătoarele crimei apare și numele lui Șerban Cantacuzino. Timp de 17 minute, bărbatul de 28 de ani a tras peste 100 de gloanțe.

 

UPDATE: Crimnalul a fost surprins de fotoreporterii prezenţi în sala de judecată făcând un gest neobişnuit şi provocator: semnul OK prin unirea vârfului policarului cu cel al degetului arătător, care este considerat un simbol al „supremaţiei albe”. Potrivit Sky News, Tarrant nu a cerut eliberarea pe cauţiune.

______

UPDATE: Bărbatul care a ucis 49 de persoane într-un atac armat la două moschei din Noua Zeelandă i-a trimis un e-mail premierului neozeelandez Jacinda Ardern şi altor politicieni cu câteva minute înainte de a intrat într-una dintre moschei.  E-mailul conţinea manifestul de 87 de pagini al lui Brenton Tarrant, fiind menţionate cele două moschei-ţintă, el afirmând că le-a ales acum trei luni.

_____

UPDATE: Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat că suspectul din atacul de la cele două moschei intenţiona să continue masacrul. El a fost oprit de doi poliţişti, la 36 de minute după ce a fost transmis primul apel către autorităţi. „Mai erau două arme de foc în vehiculul suspectului şi intenţia sa era să continue atacul”, a declarat şefa executivului, precizând că au fost implicaţi şi copii în atac, iar unul dintre răniţi este un băiat de doi ani. Aceasta a mai afirmat că investigaţia este în desfăşurare, însă autorităţile consideră că există „un singur atacator principal”.

 

 

____

În cămaşa albă rezervată deţinuţilor şi cu cătuşe, fostul instructor de fitness şi militant asumat de extremă-dreaptă a ascultat impasibil acuzaţiile ce i-au fost aduse. Australianul în vârstă de 28 de ani nu a solicitat să fie eliberat pe cauţiune şi va rămâne în închisoare până la următoarea apariţie în faţa instanţei, prevăzută să aibă loc pe 5 aprilie.

Accesul publicului la audiere ce a avut loc la Tribunalul districtual din Christchurch a fost restricţionat ca urmare a riscului sporit de securitate. "Deşi se confruntă în prezent cu o singură acuzaţie, îi vor fi aduse şi altele", a declarat comisarul de poliţie Mike Bush, precizând că detalii despre aceste acuzaţii vor fi comunicate cât de curând posibil, potrivit Agerpres. Premierul Jacinda Ardern precizase în cadrul unei conferinţe de presă că atentatorul deţinea permis de armă din noiembrie 2017 şi cumpărase două arme semi-automate şi trei puşti, dintre care două de vânătoare. 

Ardern a declarat că suspectul a călătorit în întreaga lume şi nu era rezident pe termen lung în Noua Zeelandă. Ea a mai spus că cetăţeanul australian a călătorit sporadic în Noua Zeelandă, unde a rămas pentru o perioadă variată de timp."Nu l-aş descrie ca pe un rezident pe termen lung" a adăugat ea, conform Reuters. Jacinda Ardern a invocat tentativele de atacuri din 2005, 2012 şi 2017 şi a precizat că ar trebui avută în vedere interzicerea deţinerii de arme semi-automate. Premierul a mai confirmat că atât atacatorul cât şi cei doi complici prezumtivi care au fost arestaţi, în circumstanţe despre care poliţia nu a furnizat informaţii, nu se aflau în vizorul serviciilor de informaţii. "Nu erau supravegheaţi nici aici, nici în Australia", a asigurat Jacinda Ardern, care a adăugat că este în curs o anchetă asupra acestui aspect al tragediei.

Noua-Zeelandă a înăsprit condiţiile de deţinere a armelor semi-automate în 1992, la doi ani după ce un bolnav psihic a ucis 13 persoane la Aramoana, pe insula de sud a ţării. Cu toate acestea, este suficient să ai peste 16 ani pentru a solicita un permis de armă standard, după participarea la sesiuni de instruire în materie de securitate. Documentul permite cumpărarea şi utilizarea, fără control, a unei arme.

Comentarii