Tayyip Erdogan a cerut oficialilor saudiți să dovedească prin imagini că Jamal Khashoggi a plecat din Consulat

Autoritățile turcești cercetează Consulatul Arabiei ­Saudite din Istanbul

Arabia Saudită a fost de acord să permită autorităților turcești să cerceteze clădirea Consulatului din Istanbul, în căutarea unor indicii privind dispariția jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, 66 de ani.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 10.10.2018 - 08:45

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei, Hami Aksoy, a declarat că, deși Convenția de la Viena prevede imunitate pentru clădirile ambasadelor și consulatelor, acestea pot fi percheziționate de autoritățile țării gazdă cu consimțământul șefului misiunii.

Anunțul a venit la o zi după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut oficialilor saudiți să-și dovedească afirmația că Jamal Khashoggi, un acerb critic al regimului de la Riad, a părăsit Consulatul saudit, la 2 octombrie, unde intrase pentru obținerea unui document necesar pentru căsătorie.

Consulul saudit a declarat că jurnalistul a plecat foarte repede, însă logodnica acestuia, care îl aștepta în fața clădirii, susține că acesta nu a mai ieșit. Mai mult decât atât, femeia a declarat la poliție că Jamal îi spusese să anunțe autoritățile dacă nu mai iese, având o presimțire.

„Oficialii Consulatului nu se pot salva spunând că a părăsit clădirea. Dacă a plecat, trebuie să  dovediți cu imagini“, a declarat președintele turc.

Turcia l-a convocat pe ambasadorul saudit pentru a doua oară în legătură cu dispariția jurnalistului, iar un trimis saudit s-a întâlnit cu ministrul adjunct de Externe, Sedat Onal.

Protestatarii s-au adunat în fața Consulatului saudit de la Istanbul, cu bannere pe care scria: „Nu vom pleca fără Jamal Khashoggi“.

Președintele american, Donald Trump, care s-a abținut până acum să-și declare o poziție, fiind prieten cu Prințul Coroanei saudit, a declarat reporterilor de la Casa Albă că este „îngrijorat“ de dispariția jurnalistului.

„În momentul de față, nimeni nu știe nimic despre asta. Sunt niște povești destul de rele în jurul subiectului, care nu-mi plac deloc“, a spus Trump

Comentarii