La 23 de ani după atentatul cu gaz sarin, gaz neurotoxic, soldat cu 13 morţi în metroul din Tokyo, Ministerul nipon al Justiţiei a început transferul spre alte cinci închisori al foştilor lideri ai sectei Aum Shinrikyo (Adevărul Suprem) condamnaţi la moarte pentru acest atac, într-o procedură care sugerează o execuţie iminentă.
Nu se ştie dacă membrii Aum Shinrikyo vor fi executaţi în aceeaşi zi, în Japonia astfel de proceduri fiind înconjurate de secret până în ultimul moment, iar familiile sunt informate doar după spânzurare. Alături de SUA, Japonia este o democraţie industrializată unde se aplică pedeapsa capitală. O practică denunţată de asociaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului.
La începutul anului, jurişti niponi au explicat că executarea membrilor Aum va avea loc în 2018, după închiderea definitivă a ansamblului recursurilor judiciare declanşate de adepţii sectei condamnaţi la moarte sau la detenţie pe viaţă. În total, 180 de membri au fost condamnaţi pentru diferite crime datând din anii ‘90. Printre condamnaţii la moarte deplasaţi acum câteva zile spre alte închisori, media l-a identificat pe Shoko Asahara, gurul mişcării care a reuşit să recruteze circa 10.000 de adepţi în arhipelag înainte de a se duce în Rusia, unde peste 3.000 de persoane s-au alăturat acestui cult creat în 1984, recunoscut legal ca o religie în 1989. Toţi urmau învăţăturile liderului, specialist în acupunctură şi medicină chineză, care, după ce s-a dat drept Christos, a denunţat comploturi urzite de masoni, de evrei sau de familia regală britanică şi apoi a anunţat o apocalipsă nucleară. Doctrina sa amesteca texte sacre şi o formă de yoga, gurul promiţând salvarea sufletului adepţilor recrutaţi adesea din cele mai bune medii universitare din ţară.
Recrutări în poliție
Înconjurat de adepţii cei mai fanatici, Asahara a organizat mai multe agresiuni ale „inamicilor” Aum. În laboratoarele lor secrete, oamenii de ştiinţă din sectă au început să producă, din 1993, gaz sarin şi gaz VX, pe care le testau în anii următori la scară mică în oraşele Japoniei. Au lansat apoi atacuri în mai multe staţii de metrou din Tokyo. Tragedia – soldată cu 13 morţi şi peste 5.000 de răniţi – a bulversat Japonia, ţara întrebându-se care erau motivaţiile sectei Aum, cu extraordinara capacitate de a recruta tineri educaţi din toate mediile profesionale, chiar şi din poliţie.
În Japonia, execuțiile sunt înconjurate de secret până în ultimul moment, iar familiile sunt informate doar după spânzurare.