6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalAustria: Fostul lider de extremă-dreapta Heinz-Christian Strache, suspectat de deturnare de fonduri

Austria: Fostul lider de extremă-dreapta Heinz-Christian Strache, suspectat de deturnare de fonduri

Fostul vicecancelar şi lider al Partidului Libertăţii (FPOe) este suspectat de deturnare de fonduri ale partidului, împreună cu fostul său bodyguard şi cu femeia care lucra pentru el ca ‘office manager’, conform procuraturii din Viena.

Există suspiciuni că ei au primit rambursări pentru cheltuieli private ale lui Strache timp de mai mulţi ani, oferind chitanţe false în valoare de peste 5.000 de euro, a precizat procuratura.

Cei trei riscă până la trei ani de închisoare dacă vor fi inculpaţi şi condamnaţi.

Noile investigaţii vin în contextul în care FPOe încearcă să se distanţeze de Strache şi să formeze un alt guvern cu Partidul Popular (OeVP) al cancelarului conservator Sebastian Kurz după alegeri, la patru luni după ce coaliţia lor s-a prăbuşit din cauza aşa-numitului scandal Ibiza.

În înregistrări realizate în secret, Strache este văzut cum discută potenţiale contracte de infrastructură şi de media cu o femeie care se dădea drept donator rus din Ibiza.

Deşi înregistrările au fost făcut în insula spaniolă cu câteva luni înainte ca Strache să îşi preia poziţia din guvern la sfârşitul lui 2017, procurorii investighează dacă nu cumva a ajuns să comită abuz de putere în timpul mandatului.

Procurorii nu au confirmat speculaţiile din media conform cărora fostul bodyguard ar avea legătură cu înscenarea video, dar au spus că ancheta privind deturnarea de fonduri face parte din cazul Ibiza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă