13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalAustralia evacuează jurnaliștii din China pe fondul anchetei de „securitate națională”

Australia evacuează jurnaliștii din China pe fondul anchetei de „securitate națională”

Corespondenții Chinei pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC) și Australian Financial Review (AFR) au căutat adăpost în ambasada Australiei la Beijing și la consulatul din Shanghai, în timp ce diplomații negociau cu oficialii chinezi pentru a le permite să părăsească țara, au raportat ABC și AFR.

Cei doi jurnaliști – Bill Birtles de la ABC și Michael Smith de la AFR – au fost interziși să părăsească China până când nu au răspuns la întrebări despre cetățeanul australian reținut și despre jurnalistul de televiziune, Cheng Lei, au raportat companiile media.

Ambilor jurnaliști li s-a spus că sunt „persoane de interes” într-o investigație asupra lui Cheng, o ,,ancoră de afaceri” de profil, la televiziunea de stat chineză, care a fost reținut de autorități în august, se arată în raportul AFR.

Ajuns marți dimineață la aeroportul din Sydney, Smith le-a spus reporterilor că este „o ușurare să fii acasă”.

Birtles le-a spus reporterilor de la aeroport „acest lucru a fost ca un vârtej și nu a fost deloc o experiență bună”.

A fost „profund dezamăgitor să părăsim China în circumstanțe atât de bruște. A reprezentat (n.r. șederea în China) o mare parte din viața mea și săptămâna trecută a fost suprarealistă ”, a scris Birtles pe Twitter.

Radiodifuzorul public ABC a raportat că diplomații australieni l-au avertizat pe Birtles săptămâna trecută că ar trebui să părăsească China.

Corespondentul își lua rămas bun la o ieșire în oraș cu prietenii și colegii când șapte polițiști au ajuns la apartamentul său la miezul nopții, pe 2 septembrie, și i-au spus să nu părăsească țara până când nu va răspunde la întrebări despre un „caz de securitate națională”.

Atunci a fost chemată ambasada Australiei pentru asistență și s-a refugiat în complexul diplomatic.

Ministrul australian de externe, Marise Payne, a confirmat într-o declarație că ambasada Australiei la Beijing și consulatul general la Shanghai „s-au angajat în discuții cu autoritățile guvernamentale chineze pentru a le asigura bunăstarea și pentru a le facilita întoarcerea în Australia”.

ABC a spus că l-a adus pe Birtles înapoi în Australia, la sfatul guvernului australian.

„PROFUND REGRETTABLE”

Revista financiară australiană a declarat într-o declarație că „acest incident vizând doi jurnaliști, care își îndeplineau sarcinile normale de raportare despre știri, este pe cât de regretabil, pe atât de deranjant”.

Președintele Media Entertainment and Arts Alliance din Australia, Marcus Strom, a declarat că tratamentul jurnaliștilor australieni de către autoritățile chineze a fost „îngrozitor”.

Plecarea celor doi jurnaliști a însemnat ca organizațiile media australiene să nu mai aibe corespondent în China pentru prima dată după anii 1970, a declarat Penny Wong, purtător de cuvânt al afacerilor externe al partidului laburist de opoziție. Wong a spus că acest lucru este „profund regretabil”.

ANALIZĂ

Australia are o relație diplomatică tensionată cu China, care s-a înrăutățit anul acesta după ce Beijingul a amenințat represalii comerciale și a declarat că este supărată de cererea Australiei pentru o anchetă internațională asupra sursei pandemiei de coronavirus.

Australia a emis un avertisment de călătorie în iulie că cetățenii săi ar putea fi expuși riscului de detenție arbitrară în China. Payne a spus că acest sfat „rămâne adecvat și neschimbat”.

Guvernul australian continua să ofere sprijin consular lui Cheng, a spus ea.

Incidentul vine, de asemenea, într-un moment în care jurnaliștii străini din China au întâmpinat dificultăți crescute. Potrivit Clubului corespondentului străin din China, China a expulzat un număr record de 17 jurnaliști străini, anulându-le acreditările de presă în prima jumătate a anului 2020.
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă