-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInternaționalArma economică, în slujba „America First“

Arma economică, în slujba „America First“

De la instalarea la Casa Albă, Donald Trump a renegociat acorduri comerciale stabilite între Washington și alte națiuni ale lumii, susținând că apără, înainte de toate, interesele americane, conform sloganului de campanie „America First“.

A angajat Administrația SUA în lungi conflicte cu partenerii economici, anul trecut declarând că „războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat“. În ultimele luni, tensiunile dintre Washington și Bruxelles s-au accentuat, pe măsură ce președintele american și-a deturnat privirea de la Beijing spre Uniunea Europeană. În plină campanie vizând realegerea sa pentru un al doilea mandat, Donald Trump dorește reducerea, într-un mod sau altul, a deficitului comercial american cu acest partener. Pentru el, „UE face la fel de mult rău precum China“, țările membre tratând „foarte rău“ SUA. Ambasadorul american la UE, Gordon Sondland, a avertizat, în urmă cu câteva zile, că Cei 28 trebuie să se pregătească pentru „mai multe acțiuni“ din partea Washingtonului.

Tensiunile comerciale și geopolitice riscă să afecteze economia europeană, deja slăbită. Brânzeturi, băuturi alcoolice, produse din carne de porc – multe produse europene sunt în colimatorul lui Trump, care nu pare să îngroape securea războiului comercial. Totalitatea acestor produse reprezintă o valoare comercială de 4 miliarde dolari și se adaugă unei liste precedente, publicată pe 12 aprilie, care însumează 21 miliarde dolari – a precizat un comunicat al biroului reprezentantului american al Comerțului (USTR), Robert Lighthizer. Demersul vizează „respectarea drepturilor SUA în conflictul care opune UE și unele state membre în fața Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pe tema subvențiilor europene“ în sectorul aeronautic, un reproș îndreptat contra Airbus, față de Boeing, compania americană (obiectul unui conflict vechi de 14 ani). SUA și Europa se acuză reciproc în fața OMC că varsă ajutoare ilegale campionilor lor aeronautici. Poziția americană este susținută de Boeing, companie fragilizată de problemele avionului-vedetă, 737 MAX, blocat la sol, pe o durată nedeterminată, după două accidente mortale.

 

De la Boeing la taxa Gafa și gazul de șist

Președintele Trump este nemulțumit de conducta de gaz din Marea Baltică, South Stream 2, care va lega Rusia de Germania, permițând Moscovei să crească livrările de gaz pentru Europa cu 55 miliarde metri cubi pe an. Or, creșterea continuă a extragerii gazului de șist american va face din SUA un exportator net, împingând companiile americane să ia cu asalt noi piețe și să concureze Rusia în fieful său european, Donald Trump dând asigurări că țările UE vor deveni „cumpărători masivi“ de gaz natural american.

Președintele SUA a anunțat pe Twitter intenția de taxare a importurilor de vin francez în Statele Unite, ca ripostă la instaurarea taxei Gafa. O strategie economică sub forma pedepsirii Franței, care pe 11 iulie a votat taxa Gafa contra giganților americani Google, Amazon, Facebook și Apple – 3% din cifra lor de afaceri pe teritoriul francez. Judd Deere, purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că „Guvernul Trump a afirmat mereu că nu va sta cu brațele încrucișate și nu va tolera nicio discriminare față de întreprinderile americane“, iar principalul consilier economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a calificat această taxă drept „o foarte gravă eroare“.

Cele mai citite

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă