11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalArabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se alătură Statelor Unite împotriva Iranului

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se alătură Statelor Unite împotriva Iranului

Washingtonul a exercitat presiuni în vederea înfiinţării acestei coaliţii menite să protejeze comerţul maritim şi fluxul aprovizionării cu petrol prin Strâmtoarea Ormuz. Înfiinţarea sa a avut loc după o serie de atacuri învăluite în mister, începând din mai, asupra unor petroliere şi instalaţii pe această cale navigabilă strategică, tranzitată de peste un sfert din producţia mondială de petrol.

Un funcţionar de rang înalt de la Ministerul de Externe al EAU a anunţat într-un comunicat că ţara sa se alătură coaliţiei, la o zi dup Riad, mai scrie News.ro.

Este vorba despre ”o aderare”, a declarat Salem Mohammed al-Zaabi, directorul Departamentului Cooperării Internaţionale pentru Securitate, care ”vine în susţinerea eforturilor regionale şi internaţionale vizând să descurajeze ameninţările la adresa navigaţiei maritime şi comerţului mondial”.

Arabia Saudită a anunţat miercuri că intră în această coaliţie cu scopul de a ”asigura securitatea căilor de trimitere a energiei şi de aprovizionare continuă a economiei mondiale”, potrivit agenţiei oficiale saudite de presă SPA.

Aceste anunţuri intervin la câteva zile după atacuri contra a două instalaţii petroliere saudite, care au provocat o suspendare a jumătate din producţia regatului, înainte să fie restaurată parşial.

Revendicate de către rebelii yemeniţi huthi, aceste atacuri au fost atribuite de Washington Teheranului, iar Riadul a acuzat Republica islamică de faptul că le-a ”sponsorizat”.

Iranul a respins ferm aceste acuzaţii. Miercuri, huthi au ameninţat să atace ”zeci de ţinte” în EAU.

Bahrainul, o ţară de la Golful Perisc care găzduieşte a V-a Flotă americană, a intrat deja  în coaliţie din august. Până în prezent Marea Britanie şi Australia sunt principalii membri ai acestei coaliţii care au acceptat să  furnizeze nave de război în vederea participării la securizarea navigaţiei la Golful Perisc.

Ţările europene au refuzat, de teamă să nu afecteze eforturile în vederea salvării tratatului nuclear cu Teheranul. Iranul a confiscat trei petroliere în apele Golfului Persic începând din iulie, inclusiv o navă sub pavilion britanic. Statele Unite şi aliaţii lor de la Golful Perisc au acuzat Republica islamică de faptul că a comis mai multe atacuri înconjurate în mister contra unor nave, în regiune, acuzaţii pe care Teheranul le-a dezminţit.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă