Un nou miting pentru independența Cataloniei s-a desfășurat duminică, 11 septembrie 2022, în marele oraș Barcelona din Spania.
Barcelona este reședința provinciei autonome Catalonia (Catalunia). Locuitorii acesteia au ca limbă maternă limba catalană. Aceasta este o limbă de origine latină, mai apropiată de franceză decât de spaniolă. Acum un an, la un miting similar au participat, potrivit estimărilor poliției, aproape 110.000 de persoane. La mitingul din 11 septembrie 2022, se estimează că numărul de participanți a fost ceva mai mic.
Acum cinci ani, separatiștii conduși de Carles Puigdemont au încercat, fără succes, să obțină independența Cataloniei. Imediat după aceea, justiția spaniolă a deschis proteste împotriva liderilor rebeliunii. Ulterior au apărut indicii că liderii mișcării separatiste ar fi fost incitați de Rusia.
Duminică seară, după cel mai recent miting, Puigdemont a transmis un mesaj pe internet, însoțit de fotografii.
„Au stigmatizat protestul, au boicotat participarea și au vrut să-l excludă de pe agenda politică. Tentativa lor a eșuat. Astăzi curentul central al independenței a demonstrat incluziune, civism și mai presus de toate forță. Împreună acumulăm mai multă putere. Ce zi minunată”, a scris liderul separatist, Carles Puigdemont. El continuă să insiste pentru formarea a ceea ce s-ar numi „Republica Catalana”.
Cu câteva zile mai înainte, Puigdemont postase un mesaj conform căruia Comitetul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, la data de 31 august 2022, ar fi discutat despre încălcarea drepturilor politice ale guvernului Cataloniei, în anul 2017, de către guvernul central al Spaniei. Ultima funcție oficială, în Spania, a lui Puigdemont fusese cea de președinte al guvernului Cataloniei. Titulatura este similară celei de prim-ministru al unei regiuni. De altfel, și funcția de premier al guvernului Spaniei se numește, oficial, „președinte al guvernului Spaniei”. Totuși, șeful statului spaniol este regele.
Puigdemont pare a se afla, în continuare, în Belgia, la Bruxelles. El s-a refugiat acolo acum cinci ani, imediat după ce autoritățile din Spania au vrut să-l trimită în închisoare.
Miting pentru independența Cataloniei, dar fără a fi agreat de toți politicienii catalani
La finalul anului 2017, tulburările din Catalonia au fost neutralizate prin intervenția fermă a autorităților de la Madrid. Unul dintre rezultate a fost apariția de disensiuni chiar între liderii catalani. Unii dintre ei l-au acuzat pe Puigdemont că n-a ținut cont de dorințele reale ale catalanilor. „Vrem ca deținuții să fie eliberați, dar vrem și ca un guvern iresponsabil care a condus țara (Catalonia – n.n.) la dezastru să-și asume (responsabilitățile) și să-și recunoască greșelile”, declara, în noiembrie 2017, Ada Colau, primarul orașului Barcelona. Ada Colau este și acum primar. Însă ea nu susține ideile separatiste ci acționează pentru colaborarea între Barcelona și alte mari orașe din Spania, cum ar fi Palma și Valencia.
Una dintre luările de poziție cele mai interesante ale Adei Colau fusese cea în care l-a criticat pe primarul Madridului. Acesta din urmă ar fi făcut declarații favorabile regimului Putin și critice la adresa ucrainenilor. „Almeida trebuie să își ceară scuze tuturor ucrainenilor pentru că ceea ce a spus este ilegal, imoral și aberant. Și ea ar trebui să-și ceară scuze pentru setul de barbarii pe care le-a spus”, a subliniat primărița din Barcelona, Ada Colau. Cel la care se referea este José Luis Martínez Almeida, primarul din Madrid. Almeida făcuse declarațiile controversate într-o convorbire prin telefon cu un bărbat care s-a dat drept Vitali Klitciko, primarul din Kiev. Ulterior s-a demonstrat că interlocutorul nu era Klitciko, ci că acel apel telefonic fusese o farsă (deepfake). Primarii din Berlin și Viena au fost păcăliți în același mod.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!