Ankara susţine aceasta s-a aflat în spatele tentativei de puci din iulie 2016, informează Reuters.
În urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016 în care au murit aproximativ 250 de oameni, autorităţile turce au declanşat o campanie contra presupuşilor susţinători ai clericului musulman Fethullah Gulen, care trăieşte într-un exil autoimpus în SUA.
Ultima inițiativă
În cea mai recentă etapă a acestei campanii, procurorii au dispus arestarea unui număr de 157 de persoane, printre care 101 de ofiţeri activi, în cadrul unei anchete efectuate în rândul forţelor armate turce. Operaţiunea a vizat iniţial provincia Izmir, din vestul ţării, iar ulterior s-a extins în alte 43 de provincii.
Separat, la Ankara au fost arestate 71 de persoane, dintre care 33 lucrau în Ministerul Justiţiei.
Bilanț
De la tentativa de puci din 2016, aproximativ 80.000 de oameni au fost întemniţaţi în Turcia în aşteptarea procesului, iar aproximativ 150.000 de funcţionari publici, militari şi alţi lucrători din sistemul administrativ au fost destituiţi sau suspendaţi din funcţii.
Aliaţii occidentali ai Turciei şi organizaţiile pentru drepturile omului au criticat amploarea acestei campanii lansate de autorităţile turce, în timp ce Ankara a susţinut că măsurile respective sunt un răspuns necesar la ameninţările pentru securitatea ţării.
Fetullah Gulen și eșuarea planului său
Tentativa de puci, lansată în noaptea de 15 iulie 2016, a eşuat la scurt timp şi s-a soldat cu 250 de morţi, în majoritate civili. Lovitura de stat a fost atribuită imediat grupării islamiste a predicatorului Fethullah Gulen, exilat în SUA, acuzaţie respinsă însă de acesta.
Reţeaua lui Gullen îşi promova de decenii întregi membrii în posturi înalte în administraţie, în sistemul judiciar, poliţie şi chiar armată, demers văzut iniţial cu ochi buni de către formaţiunea islamistă care guvernează Turcia din 2002, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP).
În primul an după puci, cel puţin 8.000 de militari au fost destituiţi, circa 3,5% din totalul forţelor armate, cifră care acum este mai mult decât dublă.
”Obiectivul nostru este să-i epurăm total pe aceşti terorişti; nu vom permite niciunui trădător să poarte această nobilă uniformă (militară n.r.)”, a declarat în 2019 ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, în timpul unei ceremonii militare desfăşurate la Ankara, potrivit agenţiei Anadolu, citată de EFE.
Marotele statului turc privind „teroriștii”
Statul turc a fost învinuit de actori occidentali de o derapare tot mai puternică de la principiile democrației în urma represiunilor împotriva puciștilor. Însă nu doar puciștii sunt acuzați, în Turcia, de „terorism”, ci și persoanele care se implică activ în opoziție la adresa regimului.
Bunăoară, un tribunal din Istanbul a achitat-o vineri pe scriitoarea turcă Asli Erdogan (fără nicio legătură cu președintele Recep Tayyip Erdogan), 52 de ani, la capătul unui proces controversat în care a fost acuzată de ”activităţi teroriste” şi care a stârnit nelinişte în comunitatea internaţională.
Scriitoarea, care locuieşte în exil Germania, nu a fost prezentă la tribunal, vineri. Tribunalul a achitat-o pe scriitoare de acuzaţiile de ”tentativă de a submina integritatea statului” şi de ”apartenenţă la un grup terorist”, dispunând încetarea urmăririi pentru ”propagandă teroristă”.
Autoarea a mai multor romane traduse în străinătate, Asli a fost judecată pentru că a colaborat cu un ziar prokurd. Ea spune că scrierile sale cu caracter politic pentru ziarul Ozgür Gündem ”se limitau la denunţarea încălcării drepturilor omului” şi, prin urmare ea a solicitat achitarea.
”O altă arestare ar însemna moartea pentru mine”
”În actualele circumstanţe, nu pot să mă întorc din cauza riscurilor de reţinere”, a afirmat ea într-un interviu telefonic cu o jurnalistă de la AFP. ”O altă arestare ar însemna moartea pentru mine”.