Forțele Aeriene ale Statelor Unite au doborât balonul chinezesc despre care americanii sugerau că ar executa o misiune de spionaj deasupra teritoriului SUA.
Aviația militară a SUA a neutralizat balonul la ordinul președintelui Biden. În replică, China insistă că balonul era „o aeronavă civilă neînarmată”.
„Partea chineză își exprimă dezaprobarea puternică și protestul față de folosirea forței de către SUA pentru a ataca o aeronavă civilă fără pilot. China notificase anterior Statele Unite, în mod repetat, după verificarea faptului că dirijabilul este destinat utilizării civile și că a intrat deasupra SUA din motive de forță majoră. Aceasta a fost o situație absolut neprevăzută”, a transmis Ministerul de Externe de la Beijing.
Mesajul de protest al Chinei a fost transmis în ziua de 5 februarie 2023. Cu o zi înainte, la 4 februarie, americanii doborâseră aeronava chinezească. Statele Unite trimiseseră inițial avioane F-22, pentru a însoți aeronava suspectă, apoi au neutralizat-o.
Site-ul China Daily afirmă că, înainte ca americanii să doboare balonul, un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, ar fi declarat că aeronava „nu reprezintă un pericol militar sau fizic pentru persoanele aflate la sol”. Într-adevăr, generalul american a făcut o asemenea precizare. Dar generalul Ryder n-a dezmințit ideea că balonul putea fi utilizat de China pentru spionaj.
Oficial, balonul chinezesc realiza cercetare meteo
În paralel, la 3 februarie, deci înainte ca aeronava Chinei să fie doborâtă, partea chineză anunța că balonul care a ajuns deasupra statului Montana este utilizată de China „pentru cercetare, în principal în scopuri meteorogice„. China susținea că balonul a deviat de la traiectorie, ajungând deasupra SUA, „din cauza capacității sale limitate de autodirijare”. China susținea că balonul a fost deviat de vânt.
În contextul tensiunilor create de acest balon suspect, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și-a amânat vizita în China.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!