11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalAmericanii au doborât balonul chinezesc. China insistă că era o aeronavă civilă

Americanii au doborât balonul chinezesc. China insistă că era o aeronavă civilă

Forțele Aeriene ale Statelor Unite au doborât balonul chinezesc despre care americanii sugerau că ar executa o misiune de spionaj deasupra teritoriului SUA.

Aviația militară a SUA a neutralizat balonul la ordinul președintelui Biden. În replică, China insistă că balonul era „o aeronavă civilă neînarmată”.

„Partea chineză își exprimă dezaprobarea puternică și protestul față de folosirea forței de către SUA pentru a ataca o aeronavă civilă fără pilot. China notificase anterior Statele Unite, în mod repetat, după verificarea faptului că dirijabilul este destinat utilizării civile și că a intrat deasupra SUA din motive de forță majoră. Aceasta a fost o situație absolut neprevăzută”, a transmis Ministerul de Externe de la Beijing.

Mesajul de protest al Chinei a fost transmis în ziua de 5 februarie 2023. Cu o zi înainte, la 4 februarie, americanii doborâseră aeronava chinezească. Statele Unite trimiseseră inițial avioane F-22, pentru a însoți aeronava suspectă, apoi au neutralizat-o.

Site-ul China Daily afirmă că, înainte ca americanii să doboare balonul, un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, ar fi declarat că aeronava „nu reprezintă un pericol militar sau fizic pentru persoanele aflate la sol”. Într-adevăr, generalul american a făcut o asemenea precizare. Dar generalul Ryder n-a dezmințit ideea că balonul putea fi utilizat de China pentru spionaj.

Oficial, balonul chinezesc realiza cercetare meteo

În paralel, la 3 februarie, deci înainte ca aeronava Chinei să fie doborâtă, partea chineză anunța că balonul care a ajuns deasupra statului Montana este utilizată de China „pentru cercetare, în principal în scopuri meteorogice„. China susținea că balonul a deviat de la traiectorie, ajungând deasupra SUA, „din cauza capacității sale limitate de autodirijare”. China susținea că balonul a fost deviat de vânt.

În contextul tensiunilor create de acest balon suspect, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și-a amânat vizita în China.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

„Prime nerușinate” la Romsilva: Ministrul Mediului promite reorganizarea Regiei și stoparea abuzurilor financiare

Ministrul Mediului a afirmat că bonificații exorbitante au fost acordate masiv în cadrul Regiei Romsilva Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a calificat drept „nerușinată” prima de...

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, va fi pus sub acuzare pentru insurecție și abuz de putere

Biroul de Investigare a Corupției pentru Oficiali de Rang Înalt (CIO) din Coreea de Sud a recomandat ca președintele suspendat Yoon Suk Yeol să...

Avatarurile lui Georgescu și fabricarea autorității: Profet, Expert, Erou

De la câștigarea primului tur de alegeri prezidențiale de către candidatul Călin Georgescu în decembrie 2024, multiple analize au încercat să explice succesul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă