14.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăInternaționalAmbasadoarea României, Simona Miculescu, a fost aleasă președinte al UNESCO

Ambasadoarea României, Simona Miculescu, a fost aleasă președinte al UNESCO

Ambasadoarea româncă Simona Mirela Miculescu a fost aleasă în funcția de președinte al Conferinței Generale UNESCO.

Ambasadoarea Simona Miculescu deține funcția de delegat permanent al României pe lângă UNESCO. Ea a fost aleasă în unanimitate, de către reprezentanții celor 194 de state membre, în funcția de Președintă a celei de-a 42-a Conferințe Generale a acestei organizații specializate a Națiunilor Unite, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României.

Cea de-a 42-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO se derulează în perioada 7-22 noiembrie la sediul central al organizației din Paris. La această sesiune, statele membre vor lua decizii majore, inclusiv cu privire la  Programul și Bugetul UNESCO pentru perioada 2024 – 2025. Delegația României la lucrările Conferinței Generale este condusă de ministrul Educației, Ligia Deca. Din partea MAE, la deschiderea lucrărilor participă secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Janina Sitaru.

În discursul său de investitură, Simona Miculescu a făcut un apel la unitate, dialog și solidaritate internațională, pentru a putea găsi soluții durabile provocărilor majore și complexe cu care se confruntă comunitatea internațională, într-un peisaj global din ce în ce mai fragmentat, caracterizat prin multiplicarea conflictelor, schimbări climatice și riscuri asociate transformării digitale.

”Vin în fața dumneavoastră cu o viziune. O viziune pentru acțiune. Un îndemn să respectăm fundamentul Constituției UNESCO conform căruia pacea trebuie să se întemeieze, dacă nu va eșua, pe solidaritatea intelectuală și morală a omenirii. Să depășim granițele. Să sfidăm diviziunile. Ne aflăm în pragul unor mutații profunde. Responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi – atât a statelor membre, cât și a Secretariatului – de a le ghida în direcția cea mai bună”, a declarat ambasadoarea Miculescu, conform unui comunicat transmis de MAE.

Este prima dată când România prezidează un organ de conducere al UNESCO, în cei 67 de ani de apartenență la această organizație.

„Practic această poziție va presupune tot ceea ce înseamnă reprezentarea celor 194 de state membre ale UNESCO. Deci nu voi mai reprezenta doar România, ci și celelalte 193 de state membre”, a explicat ambasadoarea Simona Miculescu, într-un interviu realizat de RADOR Radio România. „În ultimii ani, în ultimii doi ani mai ales după începerea agresiunii Federației Ruse în Ucraina, din păcate, toată agenda a fost afectată, în sensul că ne-am concentrat foarte mult pe elementele ce țin de competența UNESCO, în sensul că în ce măsură a fost afectată cultura, educația, știința, comunicarea și informarea în Ucraina și ce poate face organizația ca să ajute. De exemplu, din zecile de măsuri care s-au luat, integrarea în regim de urgență a Odesei în patrimoniul cultural mondial, ca să salveze Odesa din punct de vedere cultural”, a explicat ambasadoarea României.

Amintim că situația orașului ucrainean Odesa este critică, inclusiv din punctul de vedere al protejării obiectivelor istorice și culturale. De exemplu, la mijlocul anului 2023, un bombardament al Rusiei a distrus catedrala ortodoxă din Odesa.

Simona Miculescu a devenit ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO la începutul anului 2021. Anterior, Simona Miculescu fusese reprezentant al secretarului general al ONU și director al Oficiului ONU de la Belgrad.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Astrele și Banii: Ce trebuie să știe fiecare zodie despre finanțe, în acest weekend

Este un weekend de strategie financiară. Iată cum să-ți ghidezi bugetul pe 2 și 3 noiembrie, în funcție de zodie Nativii din două zodii vor...

Captură de milioane în Portul Constanța: Peste patru tone de dulciuri și zeci de mii de haine și jucării contrafăcute

Dulciurile și articolele contrafăcute, confiscate de inspectorii vamali, proveneau din China și sunt în valoare de 7,5 milioane de lei Captura a fost făcută de...

Moşii de toamnă. Tradiţii şi superstiţii care conectează prezentul cu trecutul

De Moșii de Toamnă, oamenii se îngrijesc de mormintele celor dragi, aduc flori și organizează mese comemorative Sâmbătă, 2 noiembrie 2024, creștinii ortodocși din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă