7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInternaționalAlegerile din Rusia, soldate cu tentative de fraudă și cenzură

Alegerile din Rusia, soldate cu tentative de fraudă și cenzură

Partidul lui Vladimir Putin se afla pe primul loc în sondaje

Alegerile parlamentare din Rusia desfășurate până duminică au fost marcate de tentative de fraudă venite din străinătate și cenzură pe rețelele de socializare din partea simpatizanților lui Vladimir Putin.

Timp de 3 zile, Rusia și-a ales un nou Parlament, mai exact 450 de membri ai Dumei de Stat. Votul deschis vineri și încheiat duminică, 19 septembrie, a fost marcat de numeroase tentative de fraudă, iar cenzura privind mesajele anti-Putin de pe rețelele de socializare a fost nelipsită. Comisia electorală a anunțat sâmbătă că au avut loc „trei atacuri cibernetice organizate de țări străine”.

Tentative de fraudă din străinătate

Potrivit unui responsabil al Comisiei electorale, Aleksandr Sokolciuk, două atacuri au vizat resursele site-ului comisiei, iar un al treilea a fost de tipul „blocare a accesului”. Cu toate acestea, responsabilul rus nu a menționat și din ce țări provin tentativele de fraudă. De asemenea, membrii organizației Golos, observatori independenți, au declarat că vineri, în prima zi de votare, au fost înregistrate circa 2.000 de încălcări procedurale, cele mai multe având în prim-plan fotografii şi înregistrări video. Acestea ar fi fost folosite pentru a demonstra că votul a fost cumpărat.

Ba mai mult, au existat sesizări potrivit cărora mai multe persoane au votat de mai multe ori, precum și incidente de vot ilegal. Organizația Golos a mai menționat faptul că reprezentanții Comisiei Electorale au refuzat să înregistreze aceste plângeri și pur și simplu le-au ignorat.

Video scos de pe Youtube

De asemenea, Serviciul rus pentru Supravegherea Telecomunicaţiilor, pentru Tehnologie Informaţională şi Mass-Media (Roskomnadzor) a cerut blocarea unui videoclip postat pe YouTube în care erau prezentați 225 de candidați anti-Kremlin, aleși prin intermediul aplicației „Smart Voting”( „Vot Inteligent”).

Videoul a strâns aproximativ 900.000 de vizualizări în 24 de ore, înainte să fie șters de pe rețelele de socializare. Totodată, autoritățile ruse au cerut blocarea Google Docs, iar Google și Apple au fost nevoite să șteargă aplicația dezvoltată de Alexei Navalnîi. Potrivit presei internaționale, reprezentanții acestor companii ar fi fost amenințați cu închisoarea în cazul în care nu ar fi scos „Smart Voting” din magazinele virtuale.

Alexei Navalnîi i-a pus bețe-n roate lui Putin, din închisoare

În ciuda faptului că se află în închisoare, cel mai mare opozant al lui Vladimir Putin a făcut tot posibilul pentru a-i pune bețe-n roate președintelui. Susținătorii lui Navalnîi i-au îndeamnat pe alăgătorii ruși să voteze mai degrabă cu partidul comunist decât cu cel al lui Putin. Cu toate acestea, sondajele publicate duminică arătau că partidul Rusia Unită se află pe primul loc în cursa pentru majoritatea locurilor din Parlament.

Partidul lui Vladimir Putin deține majoritatea voturilor în sondaje

Cele mai recente sondaje de opinie au indicat între 299 și 306 de scaune pentru partidul lui Vladimir Putin. Potrivit specialiștilor, majoritatea locurilor pe care le va „pierde” Rusia Unită vor fi cele ocupate candidații comuniști, care au ajuns să fie principalii „favoriți” ai opoziției ruse. Explicația analiștilor constă în faptul că Alexei Navalnîi este în închisoare, iar organizațiile care au legătură cu el au fost puse sub eticheta de „teroriste” sau „extremiste”. Prin urmare, membrii acestor organizații nu au avut posibilitatea de a participa la alegerile parlamentare din acest an. 

Pentru a obține majoritatea în Parlament, un partid are nevoie de 226 de locuri. Datele oficiale ale Comisiei Electorale au arătat la închiderea urnelor de sâmbătă o prezență la vot de 31,%. În schimb, „prezența la vot online” a fost de 70%.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Activitatea stațiilor ITP continuă manual, fără eliberarea imediată a documentelor, anunță RAR

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că, din cauza unei defecțiuni tehnice survenite joi în camera serverelor, stațiile ITP autorizate pot efectua inspecții tehnice...

Cine este Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu

Soția lui Călin Georgescu a trecut de la sistemul bancar la medicina holistică Vicepreședinte al Citibank România, Director al diviziei Global Transactions Services, Cristela Georgescu...

Sterilizarea pisicilor de rasă comună, propusă să devină obligatorie printr-un proiect de lege

Un nou proiect legislativ propus de actuala putere prevede obligativitatea sterilizării pisicilor de rasă comună, atât cu stăpân, cât și fără, similar reglementărilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă