6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInternaționalAjutoarele ruse, acuzate de Roma și batjocorite de Londra

Ajutoarele ruse, acuzate de Roma și batjocorite de Londra

 

Un fost expert NATO în arme chimice spune că Rusia a infiltrat spioni profitând de criza pandemică globală. Afirmaţia vine după ce cotidianul italian La Stampa a scris că ajutoarele trimise de Rusia în Italia au fost într-o proporţie covârşitoare absolut inutile.

 

Italia şi Rusia au intrat într-un aşa zis război al cuvintelor, după ce Moscova a fost acuzată că a infiltrat spioni GRU printre medicii trimişi în epicentrul pandemiei de coronavirus – Milano.

 

Schimbul de replici între două ţări care nu au avut în mod tradiţional conflicte directe a apărut dupa ce cotidianul italian La Stampa a scris, potrivit Mediafax, că materialele trimise de Rusia în Italia au fost nefolositoare.

 

Rușii au ajutat Italia când UE a uitat de Roma

 

Săptămâna trecută, mai multe echipe trimise de autorităţile ruse s-au ocupat de dezinfecţia unor spitale şi a unor centre de îngrijire din nordul Italiei, scrie şi Moscow Times, care notează că Vladimir Putin s-a folosit de această situaţie pentru a exercita ceea ce se numeste ”soft power”.

 

La Stampa a mai scris joi că printre cei 104 doctori şi ”specialişti” trimişi de Rusia se află ofiţeri ai serviciului secret GRU. Afirmaţia a fost sprijinită şi de un fost expert al NATO, Hamish De Bretton.

 

”Fără dubiu că printre ei (medicii și specialiștii trimiși de Kremlin în Italia) se află şi ofiţeri ai GRU”, a spus Hamish De Bretton.

 

În 2018, Marea Britanie a acuzat Rusia că a trimis ofiţeri GRU pentru a-l asasina pe agentul dublu Sergei Skripal, otrăvit cu o neurotoxină.

 

Rusia acuză de ”fakenews”

 

Ambasada Rusiei la Roma a reacţionat, publicând un comunicat al Ministerului Apărării. Autorităţile ruse au caracterizat articolul din La Stampa ca fiind ”Fake news de tip rusofob”.

 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus al Apărării, Maria Zakharova, a afirmat că italienii din Milano i-au primit pe ruşi cu aplauze şi au cântat imnul Rusiei.

 

Moscova și BBC

Ambasada Rusiei la Londra a criticat BBC pentru un articol în care site-ul reţelei britanice de televiziune a căutat ”agenda ascunsă” în spatele spijinului oferit Italiei şi Statelor Unite de Rusia în criza sanitară provocată de Covid-19.

Ambasada a răspuns articolului publicat de BBC pe 3 aprilie, „What does ‘From Russia with love’ really mean?” (Ce înseamnă cu adevărat „Din Rusia cu dragoste”?, n.r.), în care au fost demontate informaţiile apărute în presa rusă, care exagera recunoştinţa Italiei pentru ajutor.

Admiţând că „articolele din presa locală potrivit cărora steaguri ale Rusiei au fost arborate şi imnul Rusiei cântat în Italia induc în eroare”, Ambasada a precizat într-un comunicat faptul că ajutorul a fost oferit gratuit şi la cererea prim-ministrului italian Giuseppe Conte.

Puritatea intențiilor rusești

„Este un semn al solidarităţii nostre cu poporul italian, fără legătură cu vreo agendă politică”, se arată în comunicat. 

Articolul BBC face referire, de asemenea, la ziarul italian La Stampa care a citat un oficial de la Roma care a spus că 80% din ajutor a fost „nefolositor”. Ajutoare medicale din Rusia au fost trimise în urmă cu câteva zile la New York, parte a operaţiunii Kremlinului intitulate „From Russia with Love”. La finalul lunii martie, un transport similar a ajuns în Italia, odată cu 100 de medici ruşi.

Ultimele informații despre Italia

Italia a raportat sâmbătă seară 681 de decese înregistrate în decurs de 24 de ore, acesta fiind cel mai mic număr înregistrat în ultimele nouă zile.

În total, în Italia au fost raportate 124.632 de cazuri şi 15.362 de decese. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.805 de noi cazuri, potrivit News.ro. Optzeci de medici italieni şi-au pierdut viaţa din cauza bolii provocate de coronavirusul depistat la finalul anului trecut în China.

Douăzeci de chirurgi, anestezişti şi asistenţi din Ucraina, fără legătură cu ajutorul rus, au ajuns sâmbătă în regiunea Marche din centrul Italiei, pentru a sprijini echipele medicale de aici.

Cele mai citite

Guvernul aprobă o investiție de 410 milioane lei pentru Uzina Mecanică Cugir: linii moderne de producție a muniției NATO

Proiectul are o durată de execuție de 36 de luni, plus 12 luni pentru notificarea și remedierea eventualelor defecte Guvernul a dat undă verde unei...

Cum să creezi un impact vizual impresionant prin detalii subtile în decorul casei tale

În lumea designului interior, detaliile mici au puterea de a transforma un spațiu obișnuit într-unul remarcabil și memorabil. Chiar dacă pot părea nesemnificative...

Cele mai eficiente resurse pentru pregătirea examenelor școlare din 2025 

În decursul anilor, materialele și metodele de pregătire pentru examenele școlare s-au schimbat și s-au dezvoltat, adaptându-se la modificările din sistemul de învățământ....
Ultima oră
Pe aceeași temă