4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanEconomia Afganistanului este pe cale să se prăbușească, în timp ce băncile...

Economia Afganistanului este pe cale să se prăbușească, în timp ce băncile se închid, iar serviciile se suspendă

Șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat o posibilă prăbușire a economiei Afganistanului. Băncile se închid rând pe rând, iar serviciile esențiale, precum cele medicale, s-au suspendat. Organizația face apel către țările străine să vină în ajutorul afganilor.

Antonio Guterres a avertizat printr-un mesaj postat pe contul său de Twitter că economia Afganistanului este la pământ și trebuie luate măsuri urgente. Potrivit șefului Organizației Națiunilor Unite (ONU), băncile din țară se închid rând pe rând, iar serviciile esențiale, precum cele medicale, au fost suspendate.

Antonio Guterres face apel către țările străine

El a spus că ONU face apel urgent la țările străine pentru a injecta numerar în economia afgană. Înainte de preluarea talibanilor din august, aceasta depindea de ajutorul internațional, care reprezenta 75% din cheltuielile statului. Țara se confruntă cu o criză de lichiditate, deoarece activele rămân înghețate în SUA și în alte țări. Ba mai mult, plățile de la organizațiile internaționale au fost suspendate.

Băncile din Afganistan se închid

Băncile rămân fără bani, funcționarii publici nu au fost plătiți și prețurile la alimente au crescut. Prin urmare, Guterres a îndemnat țările străine să „injecteze” bani către Afganistan pentru a evita colapsul. Șeful ONU a spus că injectarea de lichidități pentru a preveni prăbușirea economică a Afganistanului este o problemă separată de recunoașterea talibanilor. De asemenea, nu se pune problema de ridicarea sancțiunilor, dezghețarea activelor înghețate sau restabilirea ajutorului internațional.

Guterres a spus că numerarul poate fi adus în economia afgană „fără a încălca legile internaționale sau principiile compromisoare”. Pe de altă parte, economia afgană a fost lovită de secetă și de COVID-19 înainte ca talibanii să prindă puterea.

Numerarul poate fi trimis prin agențiile ONU

Banii pot fi alocați Afganistanului prin intermediul agențiilor ONU și al unui fond fiduciar administrat de Programul de Dezvoltare al ONU. Ba mai mult și prin organizațiile neguvernamentale care operează în țară. De asemenea, acesta a sugerat că Banca Mondială poate crea și ea un fond fiduciar. În acest context de criză, liderii celor mai mari 20 de economii din lume – G-20 – organizează marți o reuniune extraordinară pentru a discuta problemele complexe legate de Afganistan.

Cu privire la problema „injecției de lichiditate în economia afgană”, a spus Guterres, „cred că comunitatea internațională se mișcă prea lent”.

Talibanii sunt presați să își respecte promisiunile

În același timp, șeful ONU a făcut apel către talibani să respecte promisiunile ce țin de drepturile femeilor. Optzeci la sută din economia Afganistanului este informală, femeile având un rol esențial. El a spus că „fără ele nu există nicio modalitate în care economia și societatea afgană se vor recupera”, a spus Guterres.

Oficialul a mărturisit că este îngrijorat de constanta încălcare a acestor promisiuni din partea talibanilor, subliniind că „puterea lor de a învăța, de a lucra, de a deține bunuri și de a trăi cu drepturi și demnitate va defini progresul”.

„Poporul afgan nu trebuie să sufere că talibanii fac rău”

Pe de altă parte, Guterres a afirmat că poporul afgan nu trebuie să sufere din cauza acțiunilor talibanilor. Criza umanitară este în creșetere și afectează 18 milioane de oameni, în special copii sub 15 ani. Potrivit acestuia, ONU a îndemnat zilnic talibanii să le ofere afganilor ajutorul de care au nevoie și să le respecte drepturile, în special fetelor și femeilor.

Un exemplu în acest sens oferit de secretarul general este că Organizația a angajat provincia talibană pentru a se asigura că personalul umanitar feminin al ONU are acces fără obstacole. Guterres a precizat că „nu vom renunța”. Totodată, el a subliniat că a ajuns la un acord cu talibanii în luna septembrie. Potrivit lui, femeile vor avea libertate de acces să lucreze în șase provincii din țară și nu trei, așa cum a fost inițial.

Ajutorul umanitar nu este suficient

Cu toate că ajutorul umanitar din partea țărilor străine salvează foarte multe vieți, acestea nu sunt suficiente pentru a aduce țara pe linia de plutire, anunță Guterres. Pentru a fi evitat colapsul, secretarul general a pus întreaga responsabilitate în mâinile celor care se află acum la conducere în Afganistan.

Cu toate acestea, el a avertizat că „dacă nu acționăm pentru a ajuta afganii să reziste acestei furtuni și o facem în curând, nu numai ei, ci toată lumea va plăti un preț mare”.

1 miliard de dolari pentru Afganistan

La jumătatea lunii septembrie, ONU a anunțat un acord de 1 miliard de dolari cu țările donatoare. Este aproape dublu față de suma cerută inițial. Ajutoarele umanitare au fost promise pentru cetățenii afgani. Aceștia au urmat să primească alimente, medicamentele necesare și provizii de care au nevoie.

La acel moment, Programul Alimentar Mondial a declarat că aproximativ 14 milioane de oameni erau în pragul foametei. Prin urmare, mai multe state s-au angajat să trimită cât mai repede ajutorul către poporul afgan.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Dan Șucu țintește un transfer important pentru Genoa! Ianis Hagi, în vizorul noului acționar majoritar

După ce a devenit principalul investitor al clubului Genoa din Serie A, Dan Șucu își propune să îl aducă pe Ianis Hagi în Italia,...

Google avertizează utilizatorii Gmail despre un al doilea val de atacuri cibernetice ce vizează platforma

Google avertizează utilizatorii Gmail, care depășesc 2,5 miliarde la nivel global, despre un al doilea val de atacuri cibernetice ce vizează platforma. Gmail, val...

FCSB și Dinamo, eliminate din Cupa României! Universitatea Craiova și Metalul Buzău avansează în sferturi

FCSB a pierdut cu Universitatea Craiova, scor 0-2, și a ratat calificarea în sferturile Cupei României, în timp ce Dinamo a fost eliminată după...
Ultima oră
Pe aceeași temă