După venirea talibanilor la putere, sistemul medical din Afganistan este aproape de colaps. Lipsa de lichidități și criza economică au dus la închiderea a peste 2.000 de centre pentru îngrijire medicală, iar lucrătorii sanitari nu mai acceptă să muncească fără să fie plătiți.
Ajutorul internațional a fost oprit odată cu venirea la putere a talibanilor la jumătatea lunii august. Mai multe ONG-uri suferă după finanțarea străină, iar dacă nu vor găsi bani în curând, își vor înceta activitatea.
„Asta este ceea ce paralizează sistemul de sănătate. Provocarea este de a găsi mijloace de finanţare alternative”, a avertizat Alexander Matheou, director pentru Asia-Pacific al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor Crucii Roşii şi Semilunii Roşii.
Aproximativ 23.000 de lucrători sanitari nu și-au mai primit salariile. Organizația Mondială a Sănătății a precizat că doar o cincime din centrele de îngrijire medicală din țară mai funcționează la capacitate maximă. Pe de altă parte, două treimi duc lipsă de medicamente esențiale.
Ba mai mult, Matheou a tras un semnal de alarmă și a precizat că prăbușirea sistemului medical în Afganistan este un motiv de îngrijorare, cu atât mai mult în contextul pandemiei. Mai puțin de 1% din populația țării a fost vaccinată împotriva Covid-19, milioane de doze nefiind distribuite.
Comunitatea internațională a promis donații de 1 miliard de dolari la inițiativa ONU de a ajuta populația afgană.