Bruce Willis ia o pauză de la actorie din cauza unei afecțiuni cerebrale numită afazie, „care îi afectează capacitățile cognitive”, a anunțat miercuri familia sa, potrivit CNN.
„Ca urmare a acestui lucru și cu multă considerație, Bruce se îndepărtează de cariera care a însemnat atât de mult pentru el”, a scris fiica sa, Rumer Willis, pe rețelele de socializare.
Poate că nu ați auzit niciodată de afazie, dar această afecțiune cerebrală este „mai frecventă decât boala Parkinson, paralizia cerebrală sau distrofia musculară” și afectează aproximativ 2 milioane de americani, potrivit Asociației Naționale pentru Afazie. De fapt, aproximativ 180.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an, a precizat asociația.
Un impact devastator
Afazia este o afecțiune devastatoare care afectează capacitatea unei persoane de a comunica, făcând dificilă scrierea, vorbirea sau chiar înțelegerea a ceea ce spun ceilalți.
Persoanele cu afazie pot avea probleme în găsirea cuvintelor, pot folosi cuvinte în dezordine, pot vorbi într-un mod întrerupt, cu pauze sau pot folosi fragmente scurte de vorbire. Aceștia pot chiar să inventeze cuvinte fără sens și să le împrăștie în vorbire și în scris, potrivit American Speech-Language-Hearing Association.
Comunicările scrise pot fi pline de greșeli gramaticale și de propoziții fără sfârșit. O persoană cu afazie poate avea, de asemenea, probleme cu copierea exactă a literelor și a cuvintelor, potrivit ASHA.
Înțelegerea celorlalți poate fi, de asemenea, afectată. Este posibil ca persoanele cu afazie să nu înțeleagă propozițiile vorbite sau scrise sau să aibă nevoie de timp suplimentar pentru a absorbi și a înțelege ceea ce se spune sau ceea ce citesc. Acestea își pot pierde capacitatea de a recunoaște cuvintele din vedere sau de a pronunța cuvintele scrise. Poate fi dificil pentru persoanele cu afazie să urmărească un vorbitor rapid sau să înțeleagă propoziții și concepte complexe, a declarat ASHA.
Modul în care afazia are impact asupra unei persoane poate fi diferit, în funcție de amploarea și locul de afectare a creierului. Unele persoane își pierd doar abilitățile de a găsi sau de a repeta cuvinte și fraze, dar sunt în continuare capabile să vorbească și să fie înțelese. Aceasta se numește afazie „fluentă”, în comparație cu afazia „nonfluentă” pentru cei cu leziuni mai extinse.
Cauze și tratament
Cauzată de afectarea centrelor de limbaj din creier, afazia este adesea rezultatul unei leziuni cerebrale traumatice, al unei infecții sau al unei tumori la nivelul creierului sau al unei boli degenerative a creierului, cum ar fi demența, potrivit ASHA.
Cu toate acestea, accidentul vascular cerebral este de departe cea mai mare cauză a acestei afecțiuni. Între 25% și 40% dintre supraviețuitorii unui accident vascular cerebral dobândesc afazie, potrivit Asociației Naționale de Afazie, vârstnicii fiind cei mai expuși riscului.
Tratamentul se concentrează pe simptomele persoanei. Pentru cei cu forme mai ușoare de afazie, tratamentul poate fi restaurativ, folosind terapia logopedică pentru a reeduca creierul să recunoască cuvintele, să vorbească și să scrie.
Pentru persoanele cu afecțiuni degenerative, în cazul în care se așteaptă un declin mai accentuat, profesioniștii din domeniul sănătății se concentrează adesea pe furnizarea de asistență compensatorie sub formă de imagini și format cu caractere mari pentru a ajuta persoana să comunice.
Potrivit Asociației Naționale de Afazie, o recuperare completă a afaziei este puțin probabilă dacă simptomele durează mai mult de două sau trei luni după un accident vascular cerebral.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!