25.7 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăInternaționalAdministrația SUA intră în coliziune cu Congresul de dragul Turciei

Administrația SUA intră în coliziune cu Congresul de dragul Turciei

 

”Poziţia Guvernului nu s-a schimbat”, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Morgan Ortagus. ”Poziţia noastră cu privire la acest subiect se aliniază celei exprimate în comunicatul final din aprilie”.

Congresul a adoptat săptămâna trecută o Rezoluţie, după ce Camera Reprezentanţilor a adoptat-o la în octombrie, în vederea ”comemorării genocidului armean, recunoscându-l oficial”.

Ankara şi-a exprimat ulterior furia convocându-l pe ambasadorul american, căruia i-a transmis că acest vot ”pune în pericol viitorul relaţiilor” turco-americane. Ulterior, a amenințat că va închide baza americană de la Incirlik.

Potrivit estimărilor istorice, între 1,2 şi 1,5 milioane de armeni au fost deportați și ucişi în Primul Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, calificând faptele la statutul de „genocid”.

Turcia recunoaşte ”masacre”, dar respinge termenul ”genocid”, evocând un război civil în Anatolia şi o foamete în care au murit 300 000 – 500 000 de armeni şi tot atâţia turci.

Cele mai citite

Se construiește Centura Verde București – Ilfov. Premierul Ciolacu asistă la semnarea Memorandumului

În cinstea Zilei Mondiale a Mediului, în România se semnează un Memorandum pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov. Ziua Mondială a Mediului se serbătorește în data...

Asociația Prosumatorilor va participa la elaborarea legislației pentru dezvoltarea Comunităților de Energie din România

Asociația Prosumatorilor si a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) va participa la elaborarea legislației privind dezvoltarea Comunităților de Energie din România. A.P.C.E. anunță că, în această...

Israelul ar fi acceptat planul de pace propus de președintele SUA, Joe Biden. Gruparea Hamas nu a confirmat că acceptă

Cabinetul israelian ar fi acceptat o variantă de plan de pace în Orientul Mijlociu, variantă pe care a propus-o președintele SUA, Joe Biden. Agențiile occidentale...
Ultima oră
Pe aceeași temă