10.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInternaționalA-HA concerteaza pentru victimele atacului din Norvegia

A-HA concerteaza pentru victimele atacului din Norvegia

Trupa pop A-ha se va reuni pentru a susţine un concert în timpul unei ceremonii de comemorare a victimelor masacrului care a avut loc pe 22 iulie, pe insula Utoeya din Norvegia, potrivit muzicienilor, citaţi de Mediafax.

„Aducem acest omagiu celor care au fost şterşi de pe faţa pământului”, au spus membrii trupei A-ha, care s-au despărţit anul trecut.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik a ucis opt persoane declanşând o bombă lângă sediul Guvernului din Oslo, apoi a declanşat un masacru care a durat 90 de minute şi s-a soldat cu moartea a 69 adolescenţi, pe Insula Utoeya.

Anders Behring Breivik, extremist de dreapta, a recunoscut ulterior că este autorul masacrului, care a şocat naţiunea norvegiană.

Pe site-ul lor oficial, membrii A-ha – solistul Morten Harket, clăparul Magne Furuholmen şi chitaristul Pal Waaktaar-Savo – au spus că vor participa la ceremonia de comemorare care va avea loc la sala Spectrum din Oslo. Prin această participare, muzicienii doresc să-şi exprime sprijinul faţă de cei care au ajutat la salvarea victimelor şi faţă de supravieţuitorii masacrului care sunt marcaţi de durere.

Deşi Breivik a recunoscut că este autorul atacului, el a pledat nevinovat la acuzaţiile de terorism. Breivik se prezintă ca un „cruciat” împotriva islamizării Europei şi şi-a descris faptele ca fiind „crude, dar necesare”. Breivik, care în prezent se află în închisoare, dă vina pe Partidul Laburist aflat la putere pentru creşterea numărului de imigranţi în Norvegia.

O echipă specială de poliţie încearcă în prezent să afle dacă Breivik, în vârstă de 32 de ani, a acţionat de unul singur şi dacă are legături cu alte celule teroriste de extremă dreapta din Europa de vest care se opun „colonizării musulmane”. În acelaşi timp, o instanţă norvegiană a numit doi psihiatri care să examineze faptele lui Breivik, urmând ca un raport în acest sens să fie înaintat până pe 1 noiembrie.

Miercuri, procurorul Christian Hatlo a declarat pentru Associated Press – după ce l-a audiat pe Breivik – că anchetatorii sunt din ce în ce mai convinşi că Breivik a plănuit şi comis crimele de unul singur.

Tot miercuri, poliţia norvegiană şi-a apărat modul de acţionare în faţa criticilor din media locală potrivit cărora autorităţile ar fi putut ajunge pe insula Utoeya mai repede şi ar fi putut salva mai mulţi oameni. „Suntem convinşi că am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă pentru a rezolva situaţia, aşa cum am înţeles faptele la acea vreme”, a spus Şeful Statului Major al poliţiei norvegiene, Johan Fredriksen.

Trupa A-ha s-a înfiinţat în 1982 şi a înregistrat primul succes trei ani mai târziu. Printre piesele grupului devenite celebre pe plan internaţional, în anii 1980, se numără „The Sun Always Shines On TV”, „Crying in the rain” şi „Take On Me”. Trupa a vândut peste 35 de milioane de albume la nivel mondial.

Ei au doborât recordul mondial de spectatori prezenţi la un concert live, susţinut pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, în 1991, când 196.000 de persoane au plătit bilete pentru a veni să-i asculte.

Însă după dezamăgirea din 1993 provocată de albumul „Memorial Beach”, considerat un insucces comercial, trupa a intrat într-o perioadă de pauză, reunindu-se abia după ce a fost invitată, în 1998, să participe la concertul anual organizat în onoarea laureatului premiului Nobel pentru pace.

Atât solistul principal Morten Harket, cât şi chitaristul Paul Waaktaar-Savoy au lansat albume solo în această perioadă.

Recompensată cu opt premii Spellemann – versiunea norvegiană a premiilor Grammy -, A-ha este singura formaţie pop/rock din Norvegia care s-a clasat pe locul întâi în topul Billboard din SUA, în octombrie 1985.

Piesa „The Living Daylights” a fost folosită ca temă muzicală a filmului cu acelaşi titlu din seria „James Bond”, lansat în 1987

Cele mai citite

România, lider regional la consumul individual efectiv în raport cu puterea de cumpărare

România ocupă primul loc în regiune la consumul individual efectiv pe cap de locuitor, exprimat la paritatea puterii de cumpărare (PPP), un indicator esențial...

Jurnalista italiană Cecilia Sala, eliberată după trei săptămâni de detenție într-o închisoare din Iran

Jurnalista italiană Cecilia Sala a fost eliberată după trei săptămâni de detenție într-o închisoare din Iran și se îndreaptă acum spre casă, a anunțat...

Comisia Europeană, sancționată pentru încălcarea propriului GDPR: Despăgubiri pentru un utilizator

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Comisia Europeană a încălcat regulamentul GDPR privind protecția datelor personale, obligând instituția să plătească despăgubiri...
Ultima oră
Pe aceeași temă