Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

75 de ani: Comemorare la Auschwitz

Supravieţuitori romi şi evrei ai Holocaustului au comemorat cei 75 de ani de la masacrarea ultimilor romi din cele două lagăre de la Auschwitz-Birkenau, ne spune AFP.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 02.08.2019 - 20:11

La ceremonie a participat şi pastorul Jesse Jackson, apărător al drepturilor afroamericanilor, care a vorbit despre "Holocaustul uitat" al romilor şi a cerut vigilenţă faţă de ascensiunea extremei drepte în Europa şi în Statele Unite.

Sub conducerea lui Adolf Hitler, Germania nazistă a executat în timpul celui de-al doilea război mondial circa şase milioane de evrei şi 500.000 de romi. Holocaustul romilor este comemorat pe 2 august.

Din martie 1943 până în iulie 1944, la Auschwitz-Birkenau au fost deportaţi 23.000 de membri ai diferitelor comunităţi etnice de romi, sinti sau gitani din întreaga Europă. Aproape toţi au murit în lagăre. Ultimii supravieţuitori din rândul acestora, între 4200 şi 4300, au fost ucişi de nazişti la Birkenau, în 2 august 1944, când înfrângerea Germaniei părea tot mai probabilă.

"Naziştii mi-au asasinat trei din patru fraţi şi surori şi mama naturală. Eu am supravieţuit la Auschwitz datorită norocului şi ajutorului dezinteresat al altora", a povestit supravieţuitoarea romă Else Baker. "Noi, supravieţuitorii, trebuie să apărăm drepturile omului şi democraţia. Nu putem fi siguri că crimele naziste nu se vor repeta niciodată", a adăugat ea.

Evreica Eva Fahidi, martoră la masacru, a afirmat că îşi doreşte ca asasinii "să audă toată viaţa şi chiar după aceea ecourile oribile ale acelei nopţi şi să simtă frica pe care au trăit-o victimele".

Jackson a comparat suferinţele romilor din Europa cu cele ale americanilor de origine africană din SUA, "victime ale genocidului şi violenţelor, ale interzicerii dreptului la vot, ale segregării şi marginalizării".

Conform AFP, în Europa trăiesc în prezent între 10 şi 12 milioane de romi, mulţi dintre ei în condiţii grele.

Comentarii

loading...