15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternațional75 de ani: Comemorare la Auschwitz

75 de ani: Comemorare la Auschwitz

La ceremonie a participat şi pastorul Jesse Jackson, apărător al drepturilor afroamericanilor, care a vorbit despre “Holocaustul uitat” al romilor şi a cerut vigilenţă faţă de ascensiunea extremei drepte în Europa şi în Statele Unite.

Sub conducerea lui Adolf Hitler, Germania nazistă a executat în timpul celui de-al doilea război mondial circa şase milioane de evrei şi 500.000 de romi. Holocaustul romilor este comemorat pe 2 august.

Din martie 1943 până în iulie 1944, la Auschwitz-Birkenau au fost deportaţi 23.000 de membri ai diferitelor comunităţi etnice de romi, sinti sau gitani din întreaga Europă. Aproape toţi au murit în lagăre. Ultimii supravieţuitori din rândul acestora, între 4200 şi 4300, au fost ucişi de nazişti la Birkenau, în 2 august 1944, când înfrângerea Germaniei părea tot mai probabilă.

“Naziştii mi-au asasinat trei din patru fraţi şi surori şi mama naturală. Eu am supravieţuit la Auschwitz datorită norocului şi ajutorului dezinteresat al altora”, a povestit supravieţuitoarea romă Else Baker. “Noi, supravieţuitorii, trebuie să apărăm drepturile omului şi democraţia. Nu putem fi siguri că crimele naziste nu se vor repeta niciodată”, a adăugat ea.

Evreica Eva Fahidi, martoră la masacru, a afirmat că îşi doreşte ca asasinii “să audă toată viaţa şi chiar după aceea ecourile oribile ale acelei nopţi şi să simtă frica pe care au trăit-o victimele”.

Jackson a comparat suferinţele romilor din Europa cu cele ale americanilor de origine africană din SUA, “victime ale genocidului şi violenţelor, ale interzicerii dreptului la vot, ale segregării şi marginalizării”.

Conform AFP, în Europa trăiesc în prezent între 10 şi 12 milioane de romi, mulţi dintre ei în condiţii grele.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă