70 de diplomați ruși și membri ai familiilor lor sunt expulzați din Bulgaria și vor părăsi teritoriul acestei țări pe parcursul zilei de duminică, 3 iulie 2022.
Pe parcursul zilei de duminică sunt programate două curse aeriene speciale între Bulgaria și Rusia. În avioane se vor îmbarca diplomații și rudele lor, adică, în total, între 160 și 170 de persoane, anunță presa din Bulgaria. Pentru a face posibilă plecarea acestor persoane spre Rusia, statul bulgar a admis o derogare de la sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei, sancțiuni care interziceau inclusiv accesul avioanelor rusești pe aeroporturi din țările UE. La cererea Rusiei, aceste două curse aeriene au fost declarate zboruri umanitare.
Sancțiunile asupra avioanelor rusești fuseseră decise după ce Rusia a atacat Ucraina, la 24 februarie 2022.
Deciziile de expulzare au fost elaborate de statul bulgar de la sfârșitul lunii iunie 2022.
Expulzați din Bulgaria întrucât avea legături „strânse” cu serviciile de spionaj ale Rusiei
Partea bulgară a precizat că toți cei 70 de diplomați ruși vizați au legături „strânse” cu serviciile de informații de la Moscova și au acționat „împotriva intereselor statului bulgar”. Printre cei declarați „persona non grata” se află ministrul plenipotențiar al Rusiei (rang echivalent celui de ambasador adjunct), consulii generali din orașele Ruse și Burgas precum și șeful Centrului Cultural al Rusiei din Bulgaria.
Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a primit note verbale privind persoanele care trebuie să părăsească Bulgaria. Ambasadoarea nu este printre cei expulzați. Dar ea a declarat că, în semn de protest, se pregătește să închidă ambasada de la Sofia. Evident, este o declarație propagandistică, pentru că un ambasador nu poate lua decizia să închidă o ambasadă.
Ambasadoarea Mitrofanova a emis constant declarații menite să inflameze spiritele. Unele declarații vizau chiar relațiile dintre România și Bulgaria. Ambasadoarea a susținut, de exemplu, că, fără sprijinul Rusiei, după al doilea Război Mondial, Bulgaria n-ar fi putut păstra Cadrilaterul.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!