8.2 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăReabilitarea cu forţa a faţadelor -ce spun proprietarii, arhitecţii şi Udrea

Reabilitarea cu forţa a faţadelor -ce spun proprietarii, arhitecţii şi Udrea

„Este o lege pentru a spoi gardul… ocazie cu care reducem riscul de a nu ne răni bucăţi care pot cădea din el, dacă trecem pe acolo„, spune Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor. „Dacă am avea cu ce plăti rate, ne-am fi renovat-o singuri”, spun majoritatea proprietarilor.

Este o eroare să abordezi o problemă complexă ca arhitectura, construcţiile, doar la limita perceptibilă din spaţiul public, adică al faţadei. Cel mai pozitiv aspect din acest proiect, este cel al iniţierii unui instrument de finanţare a ceea ce s-ar putea numi reabilitare, dar în niciun caz o creştere a calităţii locuirii„, completează Ţigănaş. 

Monitorizarea de către primării a faţadelor este iar un lucru bun, dar şeful arhitecţilor se îndoieşte că evaluarea se va face corect: „Suntem departe de a avea un instrument de apreciere justă a stării calităţii arhitecturii, aplicabil de către primării”.

Altă eroare, din punctul său de vedere o constituie exceptarea clădirilor cu bulină.

Unor proprietari această constrângere ar putea să le încurce planurile, cred arhitecţii.

„De regulă, problema mare apare în cazul celor care şi-au recuperat construcţiile naţionalizate de curând. De cele mai multe ori, proprietarii puşi în posesie cunosc care este valoarea terenului de sub construcţie şi, de aceea, preferă să le lase în paragină, tocmai cu scopul de a se dărâma. Deşi uneori contestate, normele legislative cu privire la renovarea faţadelor nu fac altceva decât să încerce să ne transpună într-un mediu cât mai civilizat”, susţine arhitectul Alexandru Belinschi.

Ce spun proprietarii

Aşa că, fie că vor sau nu, noile norme legislative îi vor forţa să scoată din buzunar sume destul de mari. Garanţia statului şi dobânda subvenţionată sunt nişte facilităţi, dar greul cade tot pe ei.

„Creditul garantat de către stat nu are decât avantaje. Însă, nu trebuie să fim constrânşi astfel. Fiecare dintre noi suntem conştienţi de faptul că la un moment dat va trebui să ne reconsolidăm clădirile. Nimănui nu îi place să stea într-o locuinţă aproape gata să se dărâme şi mai ales să fie pasibil de un dosar penal în cazul în care anumite părţi ale clădirii s-ar desprinde şi ar vătăma vreun trecător. Iar dacă nu am început lucrările până în prezent sau nu am accesat niciun credit înseamnă că nu am putut şi nu că nu am vrut”, a declarat Dragota Nicolae, proprietar al unui imobil în care se impune renovarea faţadei.

Alţii aşteaptă să vadă ce o să se întâmple şi spun că nu vor plăti, chiar dacă le va renova primăria casa.

„Posibilitatea de a accesa un credit îmi este limitată întrucât avem deja în derulare un alt credit ipotecar care ne acoperă aproape în totalitate veniturile familiei. În plus, creditul ne impune să avem un aport financiar propriu de 10% din valoarea lucrărilor, o sumă destul de mare dacă ne gândim în ce constă finalitatea lucrării. Nu ne rămâne decât să aşteptăm ca Primăria să înceapă demararea lucrărilor, dar, nu vom putea restitui sumele consumate cu lucrările de renovare”, a menţionat Dogaru Daniel, proprietar.

Există însă şi resemnaţi, care s-ar înhăma la un credit de acest tip.

„Oricum intenţionam să renovăm faţada clădirii, însă cea mai mare problema erau banii, iar un ajutor din partea statului este bine venit. Am făcut câteva lucrări de întreţinere prin 2000, care au costat circa 1.400 de lei. Acum lucrările de renovare cred că vor costa în jur de 4.000 de lei. Aşadar, un astfel de credit nu ar fi un efort prea mare pentru noi şi ar reprezenta o soluţie„, declară Mihai Scurtu, proprietarul unui apartament situat într-o clădire de pe strada Radu Vodă din Capitală.

Ce spune Udrea

Prin această lege dăm posibilitatea autorităţilor locale să intervină împotriva voinţei deţinătorului legal şi să reabiliteze faţada pe cheltuiala primăriei, din fondurile bugetului local cu această destinaţie, urmând ca după aceea să aibă o creanţă împotriva deţinătorului clădirii care a fost reabilitată. De asemenea, dăm posibilitatea proprietarului să acceseze un credit, asemănător cu cel de reabilitare termică a blocurilor, prin care să-şi poată finanţa lucrări de reabilitare a faţadelor”, a declarat ministrul Elena Udrea, după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă.

Proprietarii ale căror construcţii pun în pericol viaţa şi integritatea fizică a trecătorilor vor fi obligaţi în maxim 3 luni de la data intrării în vigoare a legii să contracteze credite garantate 100% de către stat pentru o perioadă de cinci ani în vederea reabilitării faţadelor, acoperişurilor, dar şi altor elemente arhitecturale ale clădirii.

Pentru a beneficia de un asemenea credit garantat de Fondul Naţional de Garantare pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este necesar ca proprietarul să aibă disponibil un aport financiar de 10% din valoarea lucrărilor de reconstrucţie.

Cele mai citite

România, pe ultimul loc în UE la utilizarea Inteligenței Artificiale de către companii

România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința adoptării Inteligenței Artificiale (AI) de către companii, conform datelor Eurostat. Doar 3,1% dintre firmele...

Canalul Panama: Un proiect care a revoluționat transportul global

Canalul Panama este unul dintre cele mai mari și importante proiecte inginerești din istorie, facilitând comerțul global prin scurtarea semnificativă a distanțelor dintre Oceanul...

iOS 18.3 se va lansa curând. Ce funcționalități aduce

Apple urmează să lanseze actualizarea iOS 18.3 săptămâna viitoare, după o perioadă de testare beta începută la mijlocul lunii decembrie. Deși este o actualizare...
Ultima oră
Pe aceeași temă