Procedura nu este tocmai simplă şi necesită o bună cunoaştere a pieţei imobiliare – ca să aveţi un termen de comparaţie pentru preţurile de pornire la licitaţii. De asemenea, este obligatoriu să aveţi un avans de 10% din preţul de pornire al licitaţiei.
Etapele participării la licitaţie sunt:
1. Se plăteşte o garanţie în valoare de 10% din preţul de începere a licitaţiei. Poate participa la o licitaţie orice persoană care, cel mai târziu până la data şi ora stabilite în publicaţia de vânzare, a consemnat cu titlu de cauţiune la bancă şi în contul specificat, la dispoziţia executorului 10% din preţul de începere a licitaţiei.
In cazul necâştigării licitaţiei, cauţiunea depusă se restituie, la cerere.
2. Se depune o ofertă de cumpărare. Trebuie să respecţi condiţiile generale, dar şi cele specifice fiecărei instituţii care scoate imobilul la licitaţie.
Dovada consemnării (depunerea garanţiei) se ataşează ofertei de cumpărare. Anumite instituţii cer depunerea ofertei scrise cu 5-7 zile înaintea datei la care are loc licitaţia sau trimiterea ofertei în plic sigilat, în atenţia executorului (acest detaliu este trecut în publicaţia de vânzare, întocmită de executor).
3. Se licitează. Preţul de la care începe licitaţia este cel prevăzut în publicaţiile de vânzare şi poate creşte, dacă sunt mai mulţi ofertanţi interesaţi, dar şi descreşte, pe măsură ce se repetă licitaţia, din lipsă de ofertanţi -la a doua sau a treia strigare. În această perioadă, regula este că descreşte.
4. Se face plata. Dacă ai câştigat la licitaţie, ca „adjudecatar” al imobilului trebuie să plăteşti preţul imobilului în termen de cel mult 30 de zile de la data vânzării, ţinându-se seama de cauţiunea depusă în contul preţului.
5. Devii proprietar. Un exemplar de pe actul de adjudecare se va preda adjudecatarului spre a-i servi ca titlu de proprietate şi pentru a fi înscris în cartea funciară. Prin actul de adjudecare proprietatea imobilului se transmite de la debitor la adjudecatar (cel care a câştigat licitaţia).
6. Se intabulează locuinţa sau terenul, pe numele adjudecatarului. De la data intabulării imobilul rămâne liber de orice ipoteci sau alte sarcini.
Atenţie! Debitorul nu poate licita în cadrul licitaţiei publice nici personal, nici prin alte persoane interpuse.