1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăHealth & FitnessOsteoporoza – Cum ne protejăm oasele pe măsură ce îmbătrânim?

Osteoporoza – Cum ne protejăm oasele pe măsură ce îmbătrânim?

În ziua de azi, foarte mulți oameni cu vârsta peste 60 de ani suferă de osteoporoză. Această tulburare osoasă metabolică se caracterizează prin scăderea progresivă a masei osoase și a calității oaselor. În timp, asta face ca oasele să fie fragile și riscul de fracturi să crească. Nutriția poate ajuta în prevenirea și tratamentul osteoporozei la vârstnici.

Supraponderabilitatea poate fi dăunătoare sănătății oaselor

În prezent, statisticile arată că osteoporoza afectează mai mult de 200 de milioane de oameni din lume. Cercetătorii au arătat prin studiile lor efectele pe care le are obezitatea și supraponderabilitatea asupra sănătății generale a organismului. Ei au spus că obezitatea este un factor de risc pentru diabet, boli de inimă și osteoporoză. Cercetătorii sugerează că supraponderabilitatea poate fi dăunătoare sănătății oaselor și ar putea duce la distrugerea acestora cu 8-9%.

Prin urmare, pentru a preveni dezvoltarea osteoporozei, oamenii care suferă de obezitate trebuie să slăbească. Din cauza supraponderabilității oasele devin fragile, pentru că se produce o scădere a cantității de minerale în structura lor. Asta duce la creșterea riscului de fracturi și dezvoltarea osteoporozei. 

În cazul persoanelor care suferă de osteoporoză sunt recomandate și suplimentele alimentare. După cum se știe absorbția calciului scade cu vârsta și de aceea laptele parțial degrasat trebuie introdus în dietă. Vitamina D are un rol important în prevenirea acestei boli, ea este sintetizată în piele de razele ultraviolete ale soarelui. Suplimentele de calciu și vitamina D pot ajuta în tratamentul osteoporozei.

De asemenea, stilul de viață echilibrat (în care activitatea fizică este exercitată dar și odihna este respectată) poate îmbunătăți densitatea osoasă și mobilitatea la vârstnici. Oamenii sunt sfătuiți să facă mișcare în mod regulat, exerciții fizice moderate și să mănânce alimente bogate în calciu și vitamina D.  

Studiile cercetătorilor au arătat că stimularea excesivă a receptorului conectat la proteina G55 (numit GPR55) poate duce la dezvoltarea osteoporozei, pentru că oasele devin mai fragile. Ei spun că CBD-ul este un canabinoid care inhibă acest receptor și astfel previne osteoporoza, crește densitatea osoasă. În prezent, sunt mulți oameni care au auzit de aceste beneficii ulei CBD ce includ și combaterea durerii, inflamației, anxietății și insomniei.  

Alte cauze ale osteoporozei

osteoporoză

În urma studiilor realizate, cercetătorii au obținut mai multe informații despre bolile oaselor și au ajuns la concluzia că pacienții cu osteoporoză au concentrații mari de plumb în oase. Ei spun că asta se datorează expunerii la plumb la începutul vieții și acumulării lui în organism. Plumbul poate slăbi structura osoasă mai târziu și duce la dezvoltarea osteoporozei.   

Femeile în vârstă sau aflate în postmenopauză au un nivel redus de estrogen (care este important pentru sănătatea oaselor). Din cauza îmbătrânirii, oasele devin mai slabe, iar asta predispune la fracturi și osteoporoză. Oamenii de știință spun că persoanele în vârstă își pot îmbunătăți sănătatea oaselor astfel:

  • Prin aportul de nutrienți (dietă sănătoasă și suplimente alimentare) care ajută la construirea oaselor puternice, de magneziu, calciu, zinc, vitamina A și C
  • Prin mișcare pentru că activitatea fizică ajută oasele, încetinesc pierderea osoasă, mențin echilibrul și îmbunătățesc forța musculară
  • Prin renunțarea la alcool și fumat care dăunează oaselor, scad cantitatea de estrogen din organism la femei și cresc riscul de osteoporoză.

La persoanele cu vârsta peste 50 de ani, specialiștii în domeniul medical recomandă un aport de calciu de 1.000-1.200 mg pe zi, care poate fi luat din alimente și suplimente de calitate.

Și calciul este important pentru sănătatea oaselor de-a lungul anilor. Aportul suficient de calciu prin dietă (ex. lactate, legume cu frunze verzi) de-a lungul vieți poate ajuta în menținerea oaselor sănătoase. Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20-50 de ani se recomandă 1.000 mg calciu pe zi. La femeile trecute de vârsta de 50 de ani se poate administra 1.000-1.200 mg calciu pe zi. Unele persoane care suferă de osteoporoză pot apela și la ajutorul medicilor, care pot recomanda un tratament cu medicamente pentru pierderea osoasă.

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă