24.7 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăHealth & FitnessCele mai frecvente afecțiuni proctologice și cum poți scăpa de ele fără...

Cele mai frecvente afecțiuni proctologice și cum poți scăpa de ele fără dureri

Afecțiunile proctologice reprezintă un subiect de interes major în rândul populației, dată fiind creșterea semnificativă a numărului de cazuri de boală hemoroidală, fisuri anale sau alte astfel de condiții, înregistrată în ultimii ani. Identificate în fazele incipiente, majoritatea pot fi tratate cu ușurință, prin metode non-invazive și nedureroase.

Hemoroizi: de ce apar și cum pot fi tratați fără durere?

Hemoroizii sunt dilatări ale venelor din zona rectală și anală, ce se manifestă prin durere, mâncărime și sângerare. Factorii care contribuie la apariția acestora includ constipația cronică, sarcina, sedentarismul și dieta săracă în fibre. Tratamentul variază în funcție de gradul de severitate, așadar de stadiul de evoluție în care se află acești hemoroizi.

În stadiile incipiente, se recomandă creșterea aportului de fibre din alimentație și a celui de lichide. În cazul hemoroizilor care determină simptome, chiar și a celor aflați în primul stadiu de evoluție, un medic proctolog bun poate recomanda tratamentul prin scleroterapie. Pentru cazurile avansate (hemoroizi în stadiile 3 și 4), ligatura cu benzi elastice sau scleroterapia pot reprezenta soluții eficiente.

Ambele terapii, atât scleroterapia, cât și ligatura cu benzi elastice, nu produc dureri pacientului, nu presupun efectuarea unor incizii și nu necesită spitalizare.

Fistula anală: cum este identificată și care sunt opțiunile de tratament

Fistula anala este o comunicare anormală între canalul anal și pielea din jurul anusului, rezultată de obicei dintr-un abces anal netratat. Pacienții cu fistulă anală se plâng adesea de dureri la nivel anorectal, însoțite de scurgeri purulente.

Tratamentul fistulei anale este mai complex decât cel al hemoroizilor, însă în continuare poate fi nedureros și non-invaziv. În general, tratamentul nechirurgical al fistulei anale implică diverse tehnici minim invazive, menite să închidă fistula și să prevină recurențele. Pe perioada procedurii, care se desfășoară în aproximativ 10 minute, pacientul este complet conștient, însă regiunea anală este anesteziată, astfel încât să nu existe niciun disconfort.

Alte afecțiuni proctologice comune și abordări terapeutice

Printre alte afecțiuni proctologice frecvente se numără și fisurile anale, abcesele perianale sau prolapsul rectal. Fisurile anale, mici rupturi ale mucoasei anale, pot cauza dureri intense în timpul defecației. Tratamentele non-invazive, cum ar fi unguentele topice și băile de șezut, sunt adesea eficiente. Abcesele perianale, pe de altă parte, necesită de obicei drenaj chirurgical. În cazul prolapsului rectal, tratamentul poate varia de la măsuri conservatoare, cum ar fi exercițiile pentru întărirea mușchilor pelvieni, până la intervenții chirurgicale mai complexe, necesare pentru a corecta prolapsul și a preveni recurența sa.

Cele mai citite

Ministrul Transporturilor anunță că Valea Oltului se închide timp de o lună. Rutele alternative nu au fost comunicate încă de autorități

Principalul drum care traversează țara de la nord la sud va fi închis pe timpul zilei Începând cu data de 08 iulie se va închide...

10 motive să petreci concediul de vară în Palma de Mallorca

Se apropie vacanța de vară și ai vrea să mergi undeva aproape, dar nu în țară, exotic, dar nu prea scump, la plajă, dar...

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2024, afișate azi

Rezultatele la Evaluarea naţională vor fi afişate astăzi, până la ora 14:00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.Contestaţiile pot fi depuse la centrele de...
Ultima oră
Pe aceeași temă