3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăHealth & FitnessCele mai eficiente soluții pentru refacerea danturii

Cele mai eficiente soluții pentru refacerea danturii

Cu toții ne dorim un zâmbet frumos, însă nu-l putem avea dacă ne lipsesc unul sau mai mulți dinți ori dacă integritatea acestora este afectată. Cauzele ce pot duce la apariția unor astfel de probleme sunt numeroase și variază de la o igienă orală precară la traumatisme.

Din fericire, există mai multe soluții la care poți apela pentru refacerea danturii, iar în acest articol vei afla care sunt cele mai eficiente dintre acestea.

Implantul dentar

Una dintre cele mai bune variante de tratament pentru care poți opta când te confrunți cu pierderea dinților o reprezintă implanturile dentare.

Acestea sunt șuruburi din titan care țin locul rădăcinii dinților înlocuiți. Rolul implanturilor dentare este acela de a susține lucrări dentare (coroane, punți sau proteze speciale pe implanturi) care înlocuiesc un dinte sau un grup de dinți pierduți.

Avantajul implanturilor dentare este acela că arată și se simt exact ca dinții naturali și pot rezista zeci de ani, dacă sunt îngrijiți corect. Prin implanturi dentare se evita folosirea unor proteze mobile sau mobilizabile (proteza mobila din paharul bunicii) ; diferența de confort fizic si psihic zilnic pentru pacient este atât de mare încât  creșterea  calității vieții este substanțială.

Plombele dentare

Cea mai comună metodă la care se apelează pentru refacerea dinților cariați este plomba dentară. Dentistul tău va curăța caria, iar cavitatea rămasă va fi umplută cu diverse materiale: rășini compozite, glasionomeri, compomeri sau, în trecut, amalgam de argint. Acestea vor fi modelate în așa fel încât să redăm sau chiar să îmbunătățim forma și aspectul dinților.

Coroanele dentare

Coroanele dentare sunt lucrări protetice fixe folosite pentru a acoperi sau înveli partea vizibilă a unui dinte sau implant dentar. Acestea pot fi recomandate în cazul pacienților ce au carii prea mari pentru a putea fi  tratate cu plombe, dinți slăbiți, crăpați și ciobiți, cu tratamente de canal ori pentru a ancora o punte care înlocuiește dinții lipsă.

În majoritatea cazurilor, medicul va realiza o amprentă a dintelui tău și o va trimite la un laborator, unde va fi realizată coroana.Noi înlocuim amprenta clasica (destul de neplăcuta) cu o scanare optica intraorala digitala. Situația din gura e transferata exact, direct in calculator, de unde o trimitem instantaneu laboratorului. Până când lucrarea dentara  este gata, vei purta probabil o una temporară.

Punțile dentare

Punțile dentare sunt dinți falși, de obicei realizați din porțelan sau zirconiu folosiți pentru a-i înlocui pe cei care îți lipsesc. Sunt atașați de dinți stâlpi alăturați  cu ajutorul coroanelor; în unele cazuri va fi nevoie și de implanturi dentare pentru a le susține.

Există mai multe tipuri de punți dentare, iar dentistul tău va decide de care este nevoie în cazul tău, în funcție de numărul de dinți care își lipsesc și locația acestora.

Protezele dentare

O altă soluție pentru înlocuirea dinților lipsă o reprezintă protezele dentare mobile. Acestea arată exact ca dinții și gingiile din jur. Dacă ți-ai pierdut toți dinții, vei avea nevoie de o proteză dentară totala, dar dacă mai ai încă o parte dintre dinții naturali, atunci una parțială îi va înlocui pe cei care lipsesc.

Există mai multe tipuri de proteze: convenționale, imediate și supraproteze. O proteză convențională este mobila și se face la câteva luni după ce dinții sunt îndepărtați și țesuturile din jur s-au vindecat deja.

O supraproteză este folosită în acele cazuri în care au mai rămas câțiva dinți, sau se folosesc 2-4 implanturi pentru stabilizarea protezei.

Fațetele dentare

Acestea sunt structuri, de obicei de porțelan, foarte subțiri, cu aspect natural, care acoperă partea din față a unuia sau a mai multor dintre dinți, în principal pentru a le îmbunătăți aspectul estetic. Îngrijite corespunzător, acestea pot rezista între 5 și 15 ani.Riscurile asociate cu acest tip de lucrări dentare sunt foarte mici; eventual, ai putea experimenta sensibilitate dentară ori un disconfort general după procedură.[1][2]

Restaurările dentare te pot ajuta să-ți păstrezi dinții naturali mai mult timp, să mesteci mai bine și să vorbești mai clar. Nu este de neglijat nici faptul că îți oferi acel zâmbet frumos pe care ți-l dorești. Nu uita însă că și dinții falși au nevoie de aceeași îngrijire ca și cei naturali. Vor trebui curățați în fiecare zi, iar vizitele regulate la dentist vor continua să fie o necesitate.

Bibliografie:

  1. “Dental Restorations: Treatment, Types & Definition.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/treatments/10924-dental-restorations. Accessed 16 Feb. 2022.
  2. “Tooth Restoration: 7 Different Types.” Healthline, 24 May 2021, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/tooth-restoration#types-of-restoration. Accessed 16 Feb. 2022.
Cele mai citite

Numărul firmelor cu capital străin, înființate în România, a scăzut cu 13% în 2024

Firmele olandeze dețin cel mai mare capital social, circa 13.000 miliarde de dolari, în doar 6.210 firme În primele 11 luni ale anului 2024, România...

Schimbări în Liga 1! UTA Arad l-a transferat pe Andrei Gorcea și a reziliat contractul cu Robert Popa

UTA Arad a oficializat venirea portarului Andrei Gorcea de la U Cluj și a anunțat despărțirea de Robert Popa, care pleacă după doar jumătate...

Un nou studiu sugerează că băuturile îndulcite cu zahăr ar putea cauza mai mult de 330.000 de decese anual

Un nou studiu sugerează că băuturile îndulcite cu zahăr ar putea cauza mai mult de 330.000 de decese anual din cauza diabetului și bolilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă