În România, 1 din 4 decese care se produc înaintea vârstei de 35 ani sunt provocate de boli asociate cu fumatul.
„Fumatul reprezintă cauza multor afecţiuni pulmonare care ar putea fi evitate dacă fumătorii ar renunţa la această dependenţă. Din păcate, oamenii nu realizează magnitudinea şi implicaţiile multiple pe care le are expunerea la substanţele toxice, cancerigene conţinute de ţigări”, a declarat prof.univ.dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie.
Anual, în România, tutunul ucide peste 33.000 de persoane, iar 70% dintre acestea au vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani, arată ultimul raport GATS realizat în 2011.
Prevalenţa totală a fumatului în România este de 26,7%, adică 4.85 milioane locuitori. Un sfert dintre ei fumează zilnic, iar 2,4% sunt fumători ocazionali. Prevalenţa fumatului este mai mare în rândul bărbaţilor decât în rândul femeilor: 37,4% faţă de 16,7%.
Anual, în toată lumea, tutunul ucide peste 6 milioane de oameni dintre care aproximativ 600.000 sunt fumători pasivi. Numărul victimelor este în creştere şi se estimează că până în anul 2030, aproximativ 8 milioane de oameni vor muri în fiecare an din această cauză.
Data de 31 mai marchează în fiecare an Ziua Mondială fără Tutun. Anul acesta, mesajele promovate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi propun să crească gradul de conştientizare al populaţiei privind interferenţele industriei de tutun. Această industrie reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică, de aceea, organizaţiile mondiale de sănătate încearcă să aplice o convenţie de limitare a acesteia, cu scopul de a reduce prevalenţa tabagismului în lume.
Societatea Română de Pneumologie organizează în fiecare an numeroase manifestări dedicate luptei împotriva tabagismului. Anul acesta, pneumologii români vor dezbate în cadrul celui de-al XXII-lea Congres al Societăţii Române de Pneumologie mai multe teme cu privire la implicaţiile fumatului în declanşarea şi evoluţia bolilor pulmonare.
Ministerul Sănătaţii, cu sprijinul Institutului Marius Nasta, derulează de 5 ani Programul Naţional Stop Fumat care include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. . Pentru a intra în program, pacienţii trebuie doar să sune la Tel Verde: 0800 878 673 sau la 021 3356920 sau să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist. De câteva luni, programul are şi pagină activă pe Facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).