Femeile care vor sa devina mame trebuie sa ia vitamine in perioada de preconceptie, pe parcursul sarcinii si chiar dupa nastere.
Suplimentele de vitamine si minerale (acid folic, vitamina B6, calciul, fierul, sodiul, magneziul si iodul) recomandate gravidelor au un efect benefic. "Este important ca toate femeile insarcinate sa inteleaga ca vitaminele prenatale nu trebuie sa lipsesca din dieta zilnica, deoarece organismul are nevoie de o suplimentare cu pana la 50% ca necesar de vitamine si minerale in aceasta perioada delicata", a explicat prof. dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obsetrica si Ginecologie de la Spitalul Elias. Deficienta de acid folic, seleniu si betacaroten din timpul sarcinii este cauza a anomaliilor fatului. Lipsa unei cantitati de acid folic poate duce la afectarea sistemului nervos, cea mai frecventa malformatie ce poate surveni in aceste cazuri este spina bifida.
De asemenea, o cantitate insuficienta de seleniu sporeste riscul unui avort spontan precum si pre-eclampsia, stare ce se manifesta prin hipertensiune arteriala, crestere in greutate, edeme, cefalee.Pe langa aceste recomandari medicale, o femeie insarcinata trebuie sa respecte si anumite reguli alimentare. Hrana zilnica a gravidelor trebuie sa contina paine integrala si cereale, legume de culoare galbena si verde, legume cu fructe verzi, fructe proaspete si uscate. Principalul aliment care trebuie suplimentat este laptele. Zilnic, se recomanda 6-8 pahare de lichide pentru a preveni constipatia. Alcoolul trebuie sa fie complet evitat in timpul sarcinii.
In Romania, 25% din bebelusi se nasc prematur, cu diferite malformatii sau cu alte probleme de sanatate. Una dintre principalele cauze este nutritia dezechilibrata a mamei in perioada sarcinii.