Persoanele care au un nivel ridicat de vitamina D în sânge prezintă un nivel de risc mai scăzut de îmbolnăvire de Parkinson, conform unui studiu finlandez publicat în Statele Unite ale Americii. Vitamina D este deja cunoscută pentru rolul cheie pe care-l îndeplineşte în ceea ce priveşte sănătatea sistemului osos. De asemenea, vitamina D poate scădea riscul de cancer sau de îmbolnăvire de anumite maladii cardiovasculare şi de diabet la adulţi, conform autorilor studiului publicat în ultimul număr al revistei Archives of Neurology.
Potrivit Agerpres, cercetătorii finlandezi au pornit de la ipoteza că maladia Parkinson, o boală neurologică cronică ce afectează sistemul nervos central, provocând dificultăţi motorii şi având o evoluţie progresivă, ar putea fi provocată de o insuficienţă cronică de vitamina D în organism, ce atrage importante pierderi neuronale la nivelul creierului în cazul neuronilor care sintetizează dopamina.
Pentru a verifica această ipoteză, coordonatorul studiului, Dr Paul Knekt de la Institutul Naţional finlandez de Sănătate de la Helsinki, a studiat 3.173 de voluntari, bărbaţi şi femei din Finlanda cu vârsta cuprinsă între 50 şi 79 de ani, care nu sufereau de Parkinson la începutul acestui studiu, între anii 1978 şi 1980. Participanţii la studiu au completat un chestionar şi au răspuns la o serie de întrebări cu privire la starea lor de sănătate şi la mediul socio-economic din care provin. Apoi ei au fost supuşi unor examene medicale şi li s-au luat mostre de sânge pentru a fi determinat nivelul de vitamina D din organism.
În perioada de 29 de ani ce a urmat, până în 2007, 50 dintre participanţii la studiu s-au îmbolnăvi de Parkinson. După eliminarea altor factori, printre care activitatea fizică şi indicele masei corporale, cercetătorii au constat că cei 25% dintre subiecţi care avea niveluri mai ridicate de vitamina D în organism întâmpinau un risc cu 67% mai redus de îmbolnăvire de Parkinson, comparativ cu cei 25% cu cele mai mici niveluri de vitamina D în organism.
Acest studiu a fost realizat în Finlanda, ţară unde expunerea populaţiei la razele Soarelui (care activează sinteza vitaminei D în organism) este foarte redusă în condiţiile situării în emisfera nordică. Din acest motiv, conform cercetătorilor, finlandezii au de obicei carenţe cronice de vitamina D în organism, nivelul acestei vitamine fiind de obicei cu 50% mai mic decât cel recomandat, de 75-80 nanomoli. „Rezultatele noastre confirmă ipoteza că deficienţa de vitamina D duce la o creştere a riscului de îmbolnăvire de Parkinson”, susţin cercetătorii finlandezi.